Prekinute izvedbe | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Prekinute izvedbe

BADco. poziva na sudjelovanje na simpoziju koji će se održati krajem ožujka u Zagrebu.

  • A
  • +
  • -

Simpozij naslovljen Prekinute izvedbe: vrijeme i (ne)dovršivost (Broken Performances: Time and (In)Completion) nastavak je BADco-ovih umjetničkih interesa u povezivanju izvedbe i vremena. Njihovo je istraživanje kritičko rasuđivanje različitih struktura vremena - u kontekstu kapitalističke ekonomske proizvodnje, to je rad s tehnologijom na samoj pozornici te rad plesa kao ''stare'' tehnologije - usmjereno na propitivanje praksa nepogađanja trenutka i namjernog ispadanja iz koraka unutar ubrzanog razvoja i fleksibilnosti koje zahtijeva današnja kreativna ekonomija, stvarajući forme prekinutog i ponovno usmjerenog funkcioniranja izvedbe.

Simpozij je dio projekta TIMeSCAPES - Slike i izvedbe vremena u kasnom kapitalizmu, dugotrajnog umjetničkog istraživanja i produkcijske platforme koju su osnovale umjetničke organizacije BADco. (HR), Maska (SI), Teorija Koja Hoda (RS), Science Communications Research (A) i Film-protufilm (HR). Međunarodno relevantne umjetničke i kulturalne prakse ovih organizacija temeljene su na istraživanju, publiciranju i diskursu, te znanosti. Cilj je projekta istražiti i kroz umjetničku produkciju obraditi temu vremena, koja presijeca kroz umjetnost, društvo i ekonomiju: izvedbene dramaturgije vremena, temporalno iskustvo koje nam nude tehnologije te strukture radnog vremena u različitim ekonomskim kontekstima.

Broken Performances: Time and (In)Completion prijedlog je istraživanja modaliteta usklađivanja vremenskih struktura suvremenog društva, predodžbi vremena i proizvodnje životnih formi. Simpozij će okupiti brojne teoretičare i umjetnike koji će razmjenom ideja uspostaviti kritički odnos prema načinima na koje vrijeme uvjetuje rad, učinak i vrijednosti, te njihovoj refleksiji u izvedbi i medijima. Predstavljanje novih formi rada i radnih organizacija, kao i promjena u sadržaju i prirodi rada, vodi prema odgovarajućoj potrazi za ravnotežom među različitim formama društvenog vremena. ''Nedostatnost vremena'' tako postaje važna tema ne samo iz sociološke ili biološke perspektive, već i kao dramaturški i izvedbeni problem. U sprezi s fordističkim načelima (neprekinuti pokret, brzina, oscilacija između reda i kaosa, reguliranog i slučajnog), u dvadesetom je stoljeću načet razvoj suvremenih izvedbenih umjetnosti, a da bi ples u posljednja dva desetljeća odrazio duboke promjene do kojih dolazi u skladu s post-fordističkim načinima rada (kognitivna i afektivna virtuoznost, višeslojna temporalnost, blizina, suradnički procesi, otvorenost djela, itd). Na taj način, različite koreografske prakse ne bi trebale biti shvaćene isključivo kao estetičke prakse, već kao širi društveni procesi razmjene tijela u vremenu i prostoru. Istodobno, sveobuhvatna erozija razlikovanja između filma, televizije i kompjutera, te kolaps razlikovanja između temporalnih iskustava tehnologije rada, kretanja, komunikacije i zamisli, rezultira novim ideologijama brzine i kompresije, što otvara nove mogućnosti promišljanja razrađene sporosti i strategija sumiranja izvedbe.

Neke od tema koje simpozij želi otvoriti jesu slika, završetak i transformacija, aura vremena i vremenski prekid, odgoda i temporalna normativnost, despotizam vremena i proizvodnja negativiteta, vrijeme, sat i prikupljanje informacija, tehnologije i nedovršivost, izvedba prekinutih sredstava, magija i (ne)dovršivost, temporalnost slike, nevremenski načini bivstvovanja. Teoretičari i praktičari koji rade na presjeku izvedbe, medija i tehnologije, izvedbenih ili vizualnih umjetnosti, kinematografije, interakcije između čovjeka i stroja, tehnoloških izvedbi, arhitekture ili neuroznanosti, pozvani su da predstave svoje istraživačke interese u formi prezentacije i/ili sudjelovanja u debatama na simpoziju. Simpozij će biti održan od 21. do 23. ožujka u Zagrebu, a umjetnički program odvijat će se paralelno sa skupom. Organizatori su u potrazi za prilozima različitih formata, poput znanstvenih radova, kratkih prezentacija, demonstracija i sudjelovanja u debati, do dvadeset minuta trajanja. Ukoliko želite sudjelovati u radu simpozija, od vas se traži da do 10. veljače pošaljete na mail adresu kratak sadržaj svoga izlaganja i kratak cv. Troškovi ne mogu biti pokriveni, no obećana je sva logistička potpora. Detaljnije informacije pronađite na stranicama BADco-a.

KP / BADco.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.01.2013