Preklapanje stvarnog i simboličkog | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Preklapanje stvarnog i simboličkog

U ciklusu Mjesec Ivane Vulić preklapa se figuracija i apstrakcija, opipljivo i univerzalno-intimno, a središnji motiv izložbe postaje preslika autoričinih mentalnih slika.

23.02.2018 - 16.03.2018 , Zagreb - Galerija Događanja

U petak, 23. veljače u Galeriji Događanja otvorena je izložba Mjeseci umjetnice i dizajnerice Ivane Vulić.

"Slike Ivane Vulić nastaju na razmeđi snova i stvarnosti, katkad više naginjući onom intuitivnom u čovjeku (koje se pojavljuje netom prije utonuća u san), a ponekad odražavajući budnost realnosti", ističe u popratnom tekstu izložbe Neva Lukić.  

Nadahnuta Jungovim istraživanjima psihe, u ranijem ciklusu Psihopomp autorica se bavila nesvjesnim, prikazujući pejzaž na apstrahiran način, te je u nekim slučajevima prenosila i motive različitih simbola, dok je ciklus Blato u kojem prikazuje mazanje blatom na plaži u uvali na otoku Krku, zanimljiva kombinacija realizma, apstrakcije i stilizacije. 

“U ciklusu Mjesec preklapa se figuracija i apstrakcija opipljivog i univerzalno-intimnog, stvarnog i simboličkog. Mjesec kao motiv sad gotovo postaje preslika autoričinih mentalnih slika. S jedne strane nalazi se Mjesec kao stvaran zemljin satelit, a s druge strane je Mjesec prikazan kao nedostižan simbol kroz stoljeća, tema mitova i znanstvene fantastike”, stoji u katalogu izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 23.02.2018