Prekoračenje rodnih uloga | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Prekoračenje rodnih uloga

Performing Gender novi je europski projekt Queer Zagreb Sezone koji istražuje pitanja seksualnosti i roda u muzejima suvremene umjetnosti.

  • A
  • +
  • -

U Muzeju suvremene umjetnosti projekt su predstavili Zvonimir Dobrović, programski direktor Queer Zagreb Sezone, Tihomir Milovac, muzejski savjetnik MSU-a, te Danielle del Pozzo, umjetnički direktor festivala Gender Bender. Projekt će tijekom dvije godine provesti program rezidencije čak šesnaest umjetnika iz Hrvatske, Italije, Španjolske i Nizozemske u europskim muzejima suvremene i moderne umjetnosti, gdje će umjetnici istraživati područja seksualnosti i rodnih uloga kroz funduse i kolekcije partnerskih muzeja.

Trenutačno se u zagrebačkom MSU-u na rezidenciji nalaze Poliana Carolina Campos Vieira Lima iz Brazila, Moisio Lina Cecilia i Jan Martens iz Nizozemske te Siniša Labrović kao lokalni umjetnik. Ovaj će projekt omogućiti i hrvatskim umjetnicima rezidencijalni boravak u inozemnim muzejima.

Službeni nositelj projekta, organizacija Gender Bender iz Bologne, ugostit će velikanku hrvatskog performansa Vlastu Delimar, multimedijalnu samostalnu umjetnicu i voditeljicu umjetničke organizacije Moja zemlja, Štaglinec. U projektu će, s rezidencijalnim boravkom u Madridu, sudjelovati i mladi plesni umjetnik Bruno Isaković koji nakon školovanja u Zagrebu i Amsterdamu osvaja priznanja u obliku nagrada, stipendija i naklonosti kritike. U Maastricht putuje Nina Kurtela, vizualna umjetnica koja djeluje na području suvremenog plesa, performansa i koreografije.

U tijeku su radionice i istraživački rad uz predavanja stručnjaka o temi seksualnosti, roda i načinima prezentacije različitosti u suvremenoj umjetnosti. Umjetnici u višednevnom programu razvijaju koncepte uz stručno vodstvo Jasne Žmak, dramaturginje i teoretičarke, dok predavanja drže Zvonimir Dobrović, Tihomir Milovac, Iva Nerina Sibila, Gordan Bosanac, Davor Mišković i Bojana Radulović. Kao završni segment zagrebačkog dijela projekta, bit će održano javno predstavljanje i razgovor s umjetnicima, 20. lipnja u 18.30 sati u MSU Zagreb.

Projekt Performing Gender provodi udruga Domino kroz Queer Zagreb Sezonu u suradnji s Gender Bender festivalom iz Italije, Dutch Dance festivalom iz Nizozemske te Paso a 2 koreografskom platformom iz Španjolske.

Izvor: Domino

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.06.2013