Prema afirmaciji kulture | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Prema afirmaciji kulture

Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org iz Beograda dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za digitalne sadržaje.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: Lucy Dawkins

  • A
  • +
  • -

WSA 2013 (World Summit Award) nagrada je globalne inicijative koja, pod okriljem Ujedinjenih naroda, promovira najkvalitetnije internetske sadržaje širom svijeta. Kao kandidat Srbije u kategoriji "e-kultura i turizam", SEEcult.org nagrađen je uz još 39 finalista u osam kategorija, koji su prepoznati kao najbolji i najinovativniji e-sadržaji u svijetu. 

Prema ocjenama velikog žirija WSA 2013, SEEcult.org ističe se u kategoriji kulture kao sveobuhvatna, lokalno-globalna, idealistička, kritička i kontinuirano ažurirana internet platforma. Jedini je to projekt s područja Jugoistočne Europe koji je dobio nagradu WSA 2013, a među nagrađenim finalistima u istoj kategoriji našao se s projektima iz Francuske, Španjolske, Indije i Ugande. U konkurenciji je bilo 461 nacionalnih kandidata iz 168 zemalja sa svih kontinenata. 

Veliki žiri, sastavljen od 17 stručnjaka i profesionalaca iz polja informacijskih tehnologija, razmotrio je sve prijave krajem kolovoza na zasjedanju u Talinu i odabrao 40 finalista. Dobitnici nagrade WSA 2013 imat će priliku natjecati se u svakoj od osam kategorija na Svjetskom kongresu WSA od 23. do 26. listopada u Šri Lanki, na kojem će se predstaviti pred globalnim panelom stručnjaka i kreativaca u polju informacijskih i komunikacijskih tehnologija te sudjelovati u radionicama, predavanjima i diskusijama. Svjetski kongres u Šri Lanki, koji organiziraju tim WSA i Agencija za informacijske i komunikacijske tehnologije (ICTA) kao lokalni partner, predstavlja i jedinstvenu priliku za razgovor o najnovijim trendovima u domeni digitalnog sadržaja i izgradnji moćne globalne mreže. 

Povodom dobivanja nagrade, osnivači portala SEEcult.org, povjesničar umjetnosti i novinar Miroljub Mima Marjanović i novinarka i kulturna radnica Vesna Milosavljević izrazili su zahvalnost i zadovoljstvo zbog globalnog prepoznavanja nastojanja portala da pruži sveobuhvatnu sliku kulturne i umjetničke scene u Srbiji i regiji. 

Portal SEEcult.org osnovan je prije deset godina u Beogradu kao razvojna informativna kulturološko-edukativna i prezentacijsko-dokumentacijska platforma za kulturu i umjetnost u Srbiji i područje Jugoistočne Europe. Pozicionirao se je kao jedna od većih i relevantnijih internetskih platformi u području kulture i umjetnosti u regiji. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 09.09.2013