Prema boljim uvjetima produkcije | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Prema boljim uvjetima produkcije

Konferencijom "Produkcijski centri - umjetnost i razvoj zajednice" u organizaciji platforme MP3 želi se pokrenuti dijalog o jačanju kapaciteta suvremenih umjetničkih praksi u Istri.

Piše: Martina Domladovac

Darko Fritz, Novi Južni Zagreb, 2015.

  • A
  • +
  • -

MP3, neformalna platforma za promišljanje, produkciju i promociju novih medijskih kultura u Istri, 5. studenog u Puli organizira konferenciju Produkcijski centri - umjetnost i razvoj zajednice. Konferencijom će se nastojati okupiti relevantne dionike - kreatore regionalne kulturne politike, umjetnike i aktere iz civilnog, javnog i privatnog sektora - kako bi se kroz usvajanje novih znanja o umjetničkom djelovanju u društvenom kontekstu omogućilo jačanje kapaciteta na području suvremene umjetnosti, novih kulturnih praksi, medijske kulture i kulture općenito. U Istarskoj kulturnoj strategiji iz 2009. godine, nedovoljno ulaganje u umjetničku produkciju te ostale resurse nužne za njen razvoj, identificirano je kao jedan od glavnih problema razvoja kulture u Istri, zbog čega MP3 platforma kao neformalna inicijativa zagovara bolje uvjete produkcije u izvaninstitucionalnoj kulturi, te osnivanje Produkcijskog centra za nove kulturne prakse u županiji.

MP3 okuplja organizacije Metamedij, Labin Art Express, Sonitus, Faro 11, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost i Studio za vizualne komunikacije Tumpić / Prenc. Mreža je nastala s ciljem osnutka Produkcijskog centra koji je u Istarskoj kulturnoj strategiji za razdoblje od 2014. do 2020. godine naveden kao jedna od aktivnosti nužnih za unaprjeđenje kulturne infrastrukture u Istarskoj županiji. Budući Centar stvarao bi vlastite programe kompatibilne programu organizacija u području suvremene umjetničke prakse kao i programe u drugim područjima za koje postoji interes u zajednici.

Osim osnivanja Centra, programom konferencije želi se dotaknuti nove metode suradnje te odnos suvremene i novomedijske umjetnosti, kao i potaknuti daljnji dijalog i jačanje partnerstva u stvaranju podrške izvaninstitucionalnoj kulturnoj sceni, programskog umrežavanja te istraživanja suvremene umjetnosti. 

Konferencija će se održati 5. studenog u Circolu, ulaz je besplatan, a on-line registracije su obavezne. U okviru konferencije održat će se izložba Darka Fritza Novi Južni Zagreb, te druženje u SKUC-u. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 04.11.2016

VEZANE VIJESTI

Nove prilike za medije

U sklopu platforme MP3 održava se konferencija naslovljena Novi mediji – nove prilike.

Klasičan rudarski muzej

Piše: Martina Domladovac
Grad Labin predstavio je novi koncept revitalizacije labinskog rudnika pod nazivom Projekt KOVA, napustivši ideju Podzemnog grada na kojoj je godinama radio Labin Art Exspress.

Platforma koja ima što za reći

Razgovarala: Dea Vidović i Petra Novak

O pulskoj udruzi Metamedij razgovaramo s Marinom Jurcanom.