Prema dugoročnoj podršci | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Prema dugoročnoj podršci

ECF pokrenula je Fond za kulturu i umjetnost na Balkanu koji će voditi organizacija ArtAngle sa sjedištima u Sarajevu, Beogradu i Skoplju.

Europska kulturna fondacija (ECF) pokrenula je novi fond za kulturu i umjetnost, Balkans Art and Culture Fund. Fond će nastaviti aktivnosti Balkanskog fonda za promociju kulture (BIFC), a osnovan je u partnerstvu s regionalnom organizacijom ArtAngle koja će u srpnju preuzeti rukovođenje BIFC-om.

Organizacija ArtAngle, odabrana na natječaju, osnovana je na iskustvima Švicarskog programa za kulturu (SCP), dobro je pozicionirana u regiji i ima široko znanje u sektoru kulture, a njena će sjedišta biti u Sarajevu, Beogradu i Skoplju. SCP organizira svečani događaj 11. i 12. travnja u Sarajevu povodom odlaska iz regije nakon petnaest godina. Prezentacija novog fonda bit će održana 12. travnja u okviru manifestacije Kulturni susreti - suradnja, postignuća i perspektive.

ECF podržala je više od stotinu projekata kroz BIFC-ovu shemu grantova, a odlučna je nastaviti tu praksu diljem Balkana povezujući regiju s ostatkom Europe, kao i zemlje regije jednu s drugom.

Podsjetimo, BIFC je osnovan 2006. godine zajedničkim snagama organizacija ECF, HIVOS (Humanist Institute for Cooperation with Developing Countries) i OSF (Open Society Foundations), a ubrzo je dobio podršku i drugih donatora. Po isteku trogodišnjeg partnerstva s organizacijom HIVOS, konzorciju partnera pridružilo se 2010. godine i Ministarstvo kulture Slovenije. Radi daljnje podrške kulturi na Balkanu, 2010. godine u Ljubljani je osnovan BIFC Hub, kao nezavisna organizacija kojim upravlja Asociacija, mreža slovenskih nevladinih umjetničkih i kulturnih organizacija. BIFC Hub do sada je uspješno djelovao kao točka kontakta na Balkanu, surađujući s programskim timom BIFC-a u sjedištu Europske kulturne fondacije u Amsterdamu. Balkans Art and Culture Fund nastao je na temelju zaključka kako je potreban zaokret od projektno bazirane kratkoročne pomoći prema dugoročnoj podršci odabranim ključnim organizacijama na lokalnom nivou.

KP / ECF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.04.2013