Prema istinitim događajima | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Prema istinitim događajima

Ana Catarina Vieira i Angelo Madureira izvest će na Sceni Travno plesnu predstavu, posljednji dio svoje trilogije.

04.06.2013 , Zagreb - Scena Travno
  • A
  • +
  • -

Plesna predstava Prema istinitim događajima bavi se onim što se može nazvati sjećanje u sadašnjosti, budući da je nemoguće vratiti se u prošlost. Prepričavanje ili predstavljanje određene prošlosti jedino je moguće ponavljanjem ulomaka iz sjećanja, te tako tijelo ponovno može proživjeti ono što se dogodilo - u trenutku sadašnjosti.

Istraživanje koje je započelo radovima Somtir (2003), Other Ways (2004), How? (2005) i Clandestino (prikazan na Queer Zagreb Festivalu 2008. godine) otvorio je novu fazu, stvarajući trilogiju. Prvom dijelu trilogije The Scientific name Ant (2008) uslijedilo je The World's Strongest Animal (2009). Ovim se radom ciklus zaokružuje.

U ovoj izvedbi korištenje velikog broja plesača povećava mogućnost za razmjenu, prijenos i konsolidaciju plesnog jezika koji su razvili Angelo Madureira i Ana Catarina Vieira. U predstavi su upotrijebljeni novi elementi i materijali, uzimajući u obzir osobna iskustva svakog umjetnika koji je uključen u izvedbu. Većina onoga što publika vidi, stvara se za vrijeme izvedbe. Koreografija je izgrađena s naglaskom na različite načine na koje ovaj, drugačiji plesni jezik, funkcionira u odnosu na različita tijela plesača i njihove različite osobne priče.

Napetost koja se stvara između izvođenja na sceni i predstavljanja umjetnika sa svojim stvarnim životima i tijelima, donose pitanja koja navode na razmišljanje o tome što znači živjeti u svijetu u kojem su naše želje i naše ponašanje, svaki dan, sve više pod utjecajem slika. Autori predstave istražuju postoje li, osim tradicionalnih formata, neki drugi načini predstavljanja? Koje su mogućnosti razbijanja prostora između umjetnosti i života?

Izvedba se provodi pod platformom This is a Domino project.

Cijena ulaznice za plesnu predstavu u MCUK Travno, 4. lipnja u 20 sati, iznosi 50 kuna, a informacije o rezervacijama i ulaznicama potražite putem maila.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.06.2013