Prema razrješenju | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Prema razrješenju

Inicijativa Kulturnjaci s predstavnicima profesora i studenata Filozofskog fakulteta urudžbirala Vladi pismo podrške kojim se traži neometan obrazovni, znanstveni i istraživački rad.

Piše: Vatroslav Miloš

David Šporer s Filozofskog fakulteta u Zagrebu; FOTO: Daniel Kasap / HINA

  • A
  • +
  • -

Nakon što je krajem studenog pismom pokrenula kampanju podrške profesorima i studentima Filozofskog fakulteta, inicijativa Kulturnjaci urudžbirala je pismo predsjedniku Vlade RH kojim traži sekularno, slobodno i demokratsko obrazovanje i istraživanje. Pismo je do sada potpisalo preko dvije tisuće uglednih znanstvenima i akademskih radnika, među kojima su David HarveyEtienne Balibar, Renata Salecl, Boris Buden, Jonathan Beller, Kostas Duzinas i drugi, a njime se od Vlade traži, kako izvještava Forum.tm, "da zaustavi zloupotrebu procedura na Filozofskom fakultetu koja blokira njegovo funkcioniranje, da stane na kraj zloupotrebi autonomije Sveučilišta i da zaštiti nastavnike i studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu".

Stanje potpunog upravno-pravnog kaosa na Filozofskom fakultetu rezimirao je dr. David Šporer s Odsjeka za komparativnu književnost rekavši da je trenutačno tamo najveći problem — ignoriranje. Radi se, dakako, o svojevrsnoj omerti na višim instancama: rektor Damir Boras ignorira zaključke donesene na posljednjoj, izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća, gdje su smijenjeni i v.d. dekana Željko Holjevac i predstavnici fakulteta u Senatu Sveučilišta u Zagrebu, kao i šutnja iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje od 23. rujna propušta donijeti mišljenje ili preporuku o pokrenutom upravnom nadzoru nad pojedinim odlukama Sveučilišta. 

"Tražimo da nas prestanu ignorirati te da se počnu poštivati procedura i demokratske odluke, prvenstveno se to odnosi na odluke Fakultetskog vijeća o smjeni v.d. dekana Holjevca i delegata Filozofskog fakulteta u Senatu te poništenja odluke o neregularnosti izborima za Studentski zbor", istaknuo je Šporer. 

Istovremeno, uspješno su — nakon fijaska s viškom glasova u glašačkim kutijama — provedeni ponovljeni izbori za Studentski zbor, na kojima su — s 15 od 16 mjesta — premoćno pobijedili kandidati s liste "Filozofski je naš", dok se u utorak, 13. prosinca, očekuje redovita sjednica Senata, na kojoj bi trebali biti potvrđeni novi delegati Filozofskog fakulteta: Neven Budak, Davor Dukić, Meri Tadinac i Neven Jovanović te njihovi zamjenici Nenad Ivić, Vesna Vlahović Štetić, Vladimir Mateljan i Tanja Bukovčan. Istog će se dana u 11.30 održati i "Povorka podrške Filozofskom fakultetu" koja će novoizabrane članove Senata — na čelu s predloženim v.d. dekanom Budakom — ispratiti na sjednicu na kojoj se od rektora Borasa očekuje potvrda odluka s Fakultetskog vijeća. 

Time bi, ako rektor i ostali delegati ne odluče blokirati te odluke, napokon mogla biti riješena višemjesečna farsa koja priječi normalno funkcioniranje Filozofskog fakulteta i nemjerljivo šteti onome što bi morala biti prvenstvena funkcija te ustanove: obrazovanje, istraživanje i predani akademski rad. A ne dvorske intrige šačice iz još uvijek nerazjašnjenih razloga zainteresiranih sijedih bijelih muškaraca u togama. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.12.2016

VEZANE VIJESTI

Slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište

Piše: Vatroslav Miloš
U znak solidarnosti s profesorima i studentima Filozofskog fakulteta inicijativa Kulturnjaci pokrenula je peticiju za sekularno, slobodno i demokratsko obrazovanje i istraživanje.

Realizacija demokratske volje

Piše: Vatroslav Miloš
Održana je izvanredna sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta na kojoj je smijenjen v.d. dekana Željko Holjevac i poduzeti su prvi koraci ka razrješenju krize upravljanja tom institucijom.

Stanje potpunog pravnog kaosa

Piše: Vatroslav Miloš
Na Sveučilištu u Zagrebu, potvrđuju pravnici, vlada stanje pravnog kaosa. Na tribini "Sveučilište i legalnost" dobili smo moguće pravce razrješenja krize, ali otvorili i neke nove rasprave.