Premijerno na DHF-u! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Premijerno na DHF-u!

Bliži se početak jubilarnih 20. dana hrvatskog filma na kojima će posjetitelji moći uživati u 115 filmskih naslova.

  • A
  • +
  • -
Mnogi od ovih naslova, doživjet će svoje premijerno prikazivanje na ovogodišnjim Danima, a i samo otvaranje u cijelosti je sastavljeno od sljedećih festivalskih premijera: Smooth Criminal, Cvijet bitke, Neanderthal Story, Mezanin, POW's POV te Zaljubljena u život.
 
Selektor igranih filmova prošlogodišnjih 19. Dana, Ivan Salaj, ove godine dolazi s kratkim namjenski filmom,  Neanderthal story,  koji je ujedno i uvodni eksponat postava u Muzeju Krapinskog pračovjeka Hušnjakovo u Krapini, a kojega je u godini dana posjetilo gotovo 200 tisuća ljudi.
 
Cvijet bitke, animirani film Simona Bogojevića Naratha dat će prikaz maglovitog podzemnog svijeta arkadijskog ugođaja u kojem obitavaju neobični likovi: Opsjenar, Građanski entitet, Drveni lutak i šutljivi, ali opasni Mačevaoci. Njihovi misteriozni doživljaji alegorija su odnosa između izumrle tradicije europskog borbenog mačevanja i doktrine pragmatičnog političkog djelovanja.
 
Dva svjetski poznata čelista Luka Šulić i Stjepan Hauser u glazbenom spotu Smooth Criminal glazbom, odnosno sviranjem violončela, rješavaju svoje međusobne nesuglasice.
 
Dalibor Matanić ove godine donosi treću priču omnibusa 6/6, igrani film Mezanin, smještenu u otuđeni velegrad. U njemu  vladaju nemilosrdna pravila korporacijskog društva gdje djevojka pristaje biti svedena na ljudsko meso jer je to jedini mogući ulaz u igru preživljavanja.
 
Zaljubljena u život dokumentarni je film Antonie Dubravke Carnerud, priča koja nas vodi kroz osamdeset godina života  jedne iznimne osobe i njenog grada. Rođena Zagrepčanka s Kanala, dramska glumica Slavica Fila-Kaurić, legenda je hrvatske televizijske povijesti, a dječji program Mendo i Slavica ostao je do danas najgledaniji program Hrvatske televizije svih vremena.

Tu je i premijerna projekcija filma POW's POV.  U eksperimentalnom uratku redatelja Gorana Trbuljaka, riječ je o engleskoj filmskoj kratici uobičajenoj i u našoj filmskoj praksi, koja sugerira da je ono sve što ćemo vidjeti u filmu zapravo subjektivni pogled nekog ratnog zatvorenika kroz mali kvadratičasti otvor nalik na prozor.

Više o programu DHF-a možete pročitati u našim Najavama

 

Izvor: DHF / Foto: Dalibor Matanić, Mezanin
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 31.03.2011