Preobražaji inteligencije | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Preobražaji inteligencije

Na zagrebačkom predavanju vodeća francuska filozofkinja Catherine Malabou predstavlja svoja promišljanja o metamorfozi pojma inteligencije, s obzirom na razvoj suvremene tehnologije.

26.02.2018 , Zagreb - Dvorana F22
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 26. veljače u 19 sati u dvorani F22 Akademije dramske umjetnosti, Multimedijalni institut organizira predavanje Catherine Malabou pod nazivom Na putu u drugu dolinu queera

Catherine Malabou je vodeća francuska filozofkinja, a crvena nit njezinog filozofskog rada je pojam plastičnosti i mogućnost plastične ontologije. Plastičnost označava podjednako sposobnost preuzimanja forme (poput plastičnosti gline) i stvaranja forme (poput plastičnih umjetnosti ili plastične kirurgije). Malabou je taj Hegelov termin preuzela i razvila ga premošćujući brojne jazove između filozofije, psihoanalize i neuroznanosti, transformirajući pritom svaku od ovih disciplina.

Na zagrebačkom predavanju Malabou predstavlja svoja promišljanja o metamorfozi pojma inteligencije, s obzirom na razvoj suvremene tehnologije. Tim povodom Multimedijalni institut, u suradnji s Fakultetom za medije i komunikacije, objavljuje prijevod njene najnovije knjige Preobrazbe inteligencije, nakon što su u protekle dvije godine publicirane njena Ontologija nezgode i Šta da radimo sa našim mozgom?.

Gostovanje Catherine Malabou organiziraju Multimedijalni institut i Fakultet za medije i komunikacije (Beograd), u suradnji s udrugama Kulturtreger i Kurziv, Akademijom dramske umjetnosti i Francuskim institutima u Zagrebu i Beogradu.

Predavanje se održava na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 07.02.2018