Preobrazba jugoistočnog ulaza u Zagreb | kulturpunkt

Najave Program

<

Preobrazba jugoistočnog ulaza u Zagreb

Program Radnička u ne/nastajanju obuhvaća međunarodnu urbanističku radionicu, izložbu i filmski program.

05.05.2017 - 09.05.2017 , Zagreb - Galerija AŽ
  • A
  • +
  • -

U petak, 5. svibnja, u Galeriji AŽ održava se međunarodna urbanistička radionica Radnička u ne/nastajanju, istoimena izložba te filmski program (Ne)postojanost prostora.

Studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Građevinsko geodetskog fakulteta iz Ljubljane u ljetnom semestru akademske godine 2016/2017. u sklopu urbanističkog kolegija Planiranje grada imaju za zadatak istraživanje preobrazbe jugoistočnog ulaza u Zagreb. Cilj zadatka je, s ukupno 110 studenata, predložiti moguće scenarije urbanističkog razvoja cjelovitog gradskog poteza - Radničke ceste - od zračne luke do središta grada. 

Međunarodna multidisciplinarna studentska radionica, prezentacija i izložba radnih materijala studenata, organizirana je na pola semestra s ciljem razmjene iskustava i spoznaja stečenih u dosadašnjem radu na zadatku, upoznavanja različitih pristupa i metoda učenja te pokretanja stručne diskusije s gostima kritičarima o odabranim polazištima za daljnji rad na razradi urbanističkih scenarija razvoja.

Radionicu organiziraju Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Katedra za prostorsko planiranje Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Voditeljica međunarodne urbanističke radionice, koja se održava od 10 do 18 sati, jest Sanja Gašparović.

U 19 sati otvara se izložba Radnička u ne/nastajanju, koja ostaje otvorena do 9. svibnja.

Nakon otvaranja izložbe, u 20 sati, održat će se filmski dio programa pod nazivom (Ne)postojanost prostora selektora Ivana Paića. Video radovi uvršteni u program temeljeni su na faktičnim, dokumentiranim zbivanjima suvremene arhitektonsko-megalomanske beskrupuloznosti i njenog posljedičnog realiteta. Program je dio projekta Kolaboratorij AŽ umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.05.2017