Preobrazbom do novog značenja | kulturpunkt

Najave Performans

<

Preobrazbom do novog značenja

Nakon Madrida i Bologne, Bruno Isaković performans Bosnian Girl izvodi i u Zagrebu.

30.05.2015 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Izvedba Bosnian Girl 2015 dio je serije durational site specific performansa u kojima Bruno Isaković transformira postave raznih muzeja provlačeći ih kroz vizuru tjelesnosti. Započevši s Picassovom Guernicom u španjolskom muzeju Reina Sofia te nastavivši Toglietatovim pogrebom slikara Renata Guttusoa u muzeju MaMbo u Bologni, Isaković zagrebačkoj publici otvara drugačije čitanje djela Bosnian Girl Šejle Kamerić.

Fokus ovog rada usmjeren je na sile koje utječu na različite aspekte naših života (rod, seksualnost, ljubav, žudnju) i prijevod te preobrazbe koja se nastavlja tijekom života putem golog tijela i njegovog višestrukog značenja. Isaković tranformira svoje tijelo u dominantnu boju slike polako nestajući u boji, no istovremeno nastajući kao nova tjelesna prisutnost u dijalogu sa slikom.

Politički, rad propituje pojam roda u smislu suprostavljanja normama, budući da se tijekom izvedbe mijenja ne samo izvođač već i sam rad koji propitivanjem dobiva novo značenje. Slika se uzima kao simbol institucije, a tijelo izvođača se bavi svijetom kao mrežom sistema koji znatno utječe na procese koji nas oblikuju kao ljudska bića.

Izvedba će biti održana u subotu, 30. svibnja, u Muzeju suvremene umjetnosti, u trajanju od 14 do 18 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.05.2015