Prepiska izvan okvira | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Prepiska izvan okvira

Pisma, dopisnice i razglednice okupljene u knjizi Larisina pisma svjedoče o specifičnoj estetici i poetici vremena kasnih šezdesetih godina.

15.02.2019 , Dubrovnik - Art radionica Lazareti
  • A
  • +
  • -

U petak, 15. veljače s početkom u 19 sati, u dubrovačkoj Art radionici Lazareti održava se predstavljanje knjige Larisina pisma koja predstavlja korespondenciju djevojke iz Sovjetskog saveza s mladićem iz Dubrovnika.

Pisma, dopisnice i razglednice koja su putovala između Larise i Antuna primjer su prakse drugarskog zbližavanja koji je bio uobičajen u doba socijalizma. Slučaj da je Tonči sačuvao artefakte koji svjedoče o specifičnoj estetici i poetici vremena kada je prepiska trajala, a to je od 1967. do 1969., inspirirao je skupinu ljudi koji su se potrudili da ova pisma budu okupljena u knjizi. Knjiga predstavlja samo Larisina pisma no iz njih možemo iščitati prirodu odnosa, specifičnost vremena te, način života i komuniciranja kada je protok informacija bio kudikamo sporiji nego danas. Kako se susret ovo dvoje mladih nikada nije dogodio, a knjiga osim pisama okuplja i slike, isječke iz novina i sve što je Larisa slala Tončiju, knjiga je osebujan spoj artefakata i intime.

Ova naoko jednostavna prepiska "prelazi svoje okvire", a činjenica da pisma čitamo pedeset godina kasnije, nakon što te države čak više ni ne postoje, cijeloj priči daju novo značenje i karakter, ističu organizatori.

Knjigu će predstaviti dr. Antun Car i prof. Ivana Dražić Selmani

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 13.02.2019