Preplitanje videoigara, društva i stvarnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Preplitanje videoigara, društva i stvarnosti

Izložba Igre i politika u organizaciji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea prikazuje društveno angažirane videoigre kao puno više od medija za zabavu.

04.12.2018 - 08.01.2019 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

This War of Mine (2011.), 11 bit studios

  • A
  • +
  • -

U utorak, 4. studenog u 19 sati u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti otvara se izložba Igre i politika.

Nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), izložba prikazuje politički i socijalno angažirane videoigre kao puno više od medija za zabavu.

Nakon postavljanja u Skopju i Sofiji izložba se u prosincu prikazuje u Zagrebu u suradnji s MSU-om, dok će u siječnju gostovati u riječkoj Filodrammatici u partnerstvu s udrugom Drugo more. Kao prvi dio projekta, u suradnji s Animafestom u lipnju ove godine održana je radionica izrade videoigara za studente s njemačkim developerom Onatom Hekimogluom. Nastali će radovi također biti prikazani u sklopu izložbe.

Posjetitelji postaju igrači pa uz studentske igre mogu isprobati i 16 videoigara koje propituju različite aspekte suvremenog društva: politička odlučivanja (Democracy 3), rodnu problematiku (Perfect Woman), državni nadzor (TouchTone i Orwell), rat dronovima (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktualna politička događanja (The Cat and the Coup i Madrid), posljedice ratnih događanja (This War of Mine).

Popratni program izložbe pod nazivom 1000 novih života (7. - 9. prosinca) kurira Srđan Laterza i zamišljen je kao festival koji će tijekom jednog vikenda istraživati načine ispreplitanja videoigara, društva i umjetnosti. Po prvi put će svoj rad u Hrvatskoj predstaviti Jelena Visković, umjetnica čiji je gaming projekt otkupio prestižni Victoria and Albert Museum iz Londona. Thorsten Wiedemann, pokretač berlinskog festivala A MAZE, pokušat će odgonetnuti budućnost videoigara i igranja općenito. Vodeći domaći gaming studiji ispričat će nam kako su iz Hrvatske osvojili milijune igrača širom svijeta, stvorivši prepoznatljive brandove u industriji zabave.

Detaljan program moguće je pronaći na web stranici i Facebook profilu Goethe-Instituta.

Izložba je otvorena do 8. siječnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 29.11.2018