Prepoznatljiv zvučni potpis | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Prepoznatljiv zvučni potpis

U sklopu europske turneje, ali i proslave 18. godina Radio Studenta, Zola Jesus promovira posljednji studijski uradak Taiga.

20.03.2015 , Zagreb - Tvornica
  • A
  • +
  • -

Zola Jesus, jedna od najznačajnijih figura svjetske indie scene, nakon tri godine vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture u petak, 20. ožujka. Bit će to koncert u sklopu europske turneje na kojoj promovira zadnji studijski uradak Taiga. Zola Jesus u Zagreb dolazi nakon europskih gostovanja u Berlinu, Copenhagenu, Stockholmu, Pragu, Beču, Budimpešti i Ljubljani. 

Zola Jesus je multitalentirana umjetnica specifičnog glazbenog izričaja u kojem kombinira i producira elektroniku s indie, goth i pop utjecajima. Njezin zvuk često su uspoređivali s Kate Bush, Lisom Gerrard (Dead Can Dance), Joy Division i Florence Welch, a ona je stvorila svoj prepoznatljivi zvučni potpis. Za razliku od ranijih radova kada je prvo počela raditi s ritmom i sintisajzerima, ovaj album je počela snimajući sve pjesme acapella, a klasično obrazovani glas ponovo se pokazao kao jedno od njenih najvećih oružja. Od kada se na sceni pojavila 2009. godine s debitantskim albumom The Spoils ova indie heroina, amerikanka ruskih korijena pravog imena Nika Roza Danilova, počela je skretati pažnju na sebe i osvajati kritiku i fanove. Prva godina označila je i izdavanje dva EP-a, Tsar Bomba i New Amsterdam, kao i raspored ispunjen turnejama. Jednako zaposlena ostala je i u 2010. godini kada je izdala album Stridulum II, EP izdanja Stridulum i Valusia. Godine 2011. izdala je album Conatus koji ju je pogurao na naslovnice, a i izričaj pomaknuo s lo-fi prema eksperimentalnom elektro popu, dok 2013. izdaje album Versions. Bogati katalog radova trenutno zaključuje najnoviji album objavljen prošlog listopada. 

Koncert Zole Jesus u zagrebačkoj Tvornici kulture odvija se u sklopu proslave 18. godina Radio Studenta. Ulaznice su u pretprodaji 70 kuna, dok će na dan koncerta za ulaznicu trebati izdvojiti 90 kuna. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.03.2015