Preslagivanje vrijednosti | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Preslagivanje vrijednosti

Osnovana je zadruga za etično financiranje koja će osnovati dioničko društvo, vlasnika prve hrvatske Etične banke.

FOTO: Kim Hansen, Wikimedia Commons

Na okruglom stolu Načela etičkog bankarstva održanom 22. travnja u prostoru Muzeja Mimara u Zagrebu, u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Lige za inovativno bankarstvo i održivi razvoj, predstavljen je projekt prve hrvatske Etične banke. Istog dana u popodnevnim satima osnovana je i zadruga za etično financiranje koja će osnovati dioničko društvo i tako postati vlasnik Etične banke. Već 13. svibnja ove godine hrvatska Etična banka ulazi u Federaciju europskih etičnih banaka. 

Neke od najpoznatijih etičnih banaka su španjolska Caja Laboral Popular, nizozemska Triodos Bank, talijanska Banca Popolare Etica, a neki su od najvažnijih principa na kojima već godinama etične banke funkcioniraju u svijetu upravljanje novcem na demokratski i transparentan način (na službenoj stranici banke već su objavljena imena uključenih u ovaj projekt), banke su u vlasništvu klijenata i to po principu "jedan član – jedan glas" bez obzira na to koliko je član uložio kapitala, umjesto profita prednost ima učinak investicije na lokalnu zajednicu, kreditiraju se skupine koje inače ili nemaju ili im je otežan pristup financiranju – poput organizacija civilnog društva, nevladinih udruga, zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, društvenih poduzetnika.

O ideji prve hrvatske E-banke u Mimari su govorili voditelj projekta Goran Jeras, Teo Petričević iz Cedra.hr (Cluster za eko društvene inovacije i razvoj), Dražen Šimleša iz ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa), Božica Peruško iz Istarskog Regionalnog zadružnog saveza i prof.dr.sc. Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

Etično bankarstvo i alternativni instrumenti financiranja nalaze se među ključnim elementima strategije razvoja Europske Unije i Hrvatske u periodu 2014-2020. i vezane su uz cijeli niz strateških programa za borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti, poticanja društvenih inovacija, poticanja malog i mikropoduzetništva, ruralnog i regionalnog razvoja, unapređenja socijalnih usluga i slično. Stoga su podršku u uvodnom dijelu okruglog stola dali i Blanka Smoljan iz Zaklade Friedrich Ebert te Filip Miličević iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

E-banke oslanjaju se na najjeftiniji izvor financiranja, a to su depoziti. Zadruga se vodi tipičnim zadrugarskim načelima (dobrovoljno i otvoreno članstvo, demokratsko upravljanje članova, gospodarska suradnja članova, autonomija i nezavisnost, izobrazba, osposobljavanje, međuzadružna suradnja, briga o zajedništvu) te načelima uzajamne pomoći, demokratičnosti, pravednosti, otvorenosti i odgovornosti, pa je svatko dobrodošao u zadrugu i svatko se može učlaniti i postati ulagač.

Kamate će iznositi dva do tri posto što je u rangu razvojnih banaka uz naglasak na proaktivno smanjenje rizika i savjetodavnu pomoć kao i sudjelovanje u dobiti i reinvestiranje u nove projekte u zajednici. "Etična banka pružat će podršku razvoju realne ekonomije i to u pogledu održive poljoprivrede, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetike te informatičkih usluga i inovacija", istaknuo je Goran Jeras, zaključivši da je "cilj preslagivanje vrijednosti i načina na koji su današnja društva organizirana". 

M.M. / pomakonline / GONG / Lupiga
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.04.2014