Pretraživanje, zapisivanje i vizualiziranje sjećanja | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Pretraživanje, zapisivanje i vizualiziranje sjećanja

Friško izdanje Zidnih novina autorica Barbare Majnarić i Karle Paliske bit će postavljeno u osam ormarića u širem središtu Zagreba.

Mapiranje vremena, novo izdanje Zidnih novina, predstavlja pretraživanje, zapisivanje i vizualiziranje sjećanja Zagrepčana koji žive u okolici ormarića u kojima se novine izlažu. Barbara MajnarićKarla Paliska tako su "ukrale trenutak dokolice" naših sugrađana i zamolile ih da pretraže svoja sjećanja za prostore Britanskog trga, Trga žrtava fašizma, ulicu Republike Austrije, Vlašku, Tratinsku, Cersku i Primorsku ulicu i sjećanja pretvore u priču. Cilj je bio nepovezane strukture sjećanja uobličiti u naraciju koju su zatim autorice vizualizirale i pretvorile u novu ediciju Zidnih novina.

Barbara Majnarić diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu, zatim završava preddiplomski studij vizualnih komunikacija. Trenutačno radi na polju dizajna i vizualnih komunikacija. Karla Paliska diplomirala je vizualne komunikacije na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, a trenutačno radi na polju dizajna.

Zidne novine nastale su 2006.godine kao neposredni komunikacijski kanal nevidljivog istraživačko-umjetničkog projekta Bilježenje prostora/Bilježenje vremena s građanima Zagreba. Zidne novine izlažu se u osam zidnih ormarića nekadašnjeg kina Hrvatske kinoteke u kojima su tada stajale najave za filmove, recenzije i fotografije glumaca. Namjera projekta Bilježenje prostora/Bilježenje vremena je da rekonceptualizira i reinterpretira zaboravljenu materijalnu i nematerijalnu baštinu grada Zagreba. Zidne novine vidljivi su dio kontinuiranog istraživanja Bacača Sjenki o promišljanju grada, javnom i urbanom prostoru, urbanitetu, identitetu i suživotu.

Intervju Anje Stević s autoricama poslušajte ovdje.

Izvor: Bacači sjenki

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 31.10.2014