Prevencija rasplamsavanja nasilja | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Prevencija rasplamsavanja nasilja

Cilj tribine Treći svjetski rat? je raspraviti trenutne vanjskopolitičke aspekte rata u Siriji, Iraku i Afganistanu te eskalaciju nasilja koja prati borbu protiv terorizma.

10.12.2015 , Zagreb - Kino Europa, dvorana Müller
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 10. prosinca, od 18 do 20 sati, u dvorani Müller kina Europe, održava se tribina pod nazivom Treći svjetski rat?.

Tribinu organiziraju Centar za mirovne studije, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL i Inicijativa „Dobrodošli!“ u suradnji s Human Rights Film Festivalom

Tribinu moderira novinar i kolumnist Novog lista Tihomir Ponoš, a gvorit će prof. dr. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Vesna Teršelič, mirovna aktivistkinja i dobitnica alternativne Nobelove nagrade za mir. 

Cilj tribine je raspraviti trenutne vanjskopolitičke aspekte rata u Siriji, Iraku i Afganistanu, a posebno u svjetlu nedavne rezolucije Vijeća sigurnosti o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji pod okriljem UN-a, aktiviranja članka 42.7 Ugovora Europske unije od stane Francuske kao i svakodnevnih nepredvidivih razvoja situacije – kao nedavno rušenje vojnog borbenog aviona Rusije od strane Turske. 

Svi ovi izazovi na tribini će se sagledati i u kontekstu velike humanitarno-izbjegličke krize koja je pogodila Europu i opasnostima koje vrebaju za nastavak masovnih povreda ljudskih prava stanovništva sa područja Bliskog istoka. Osvrnut ćemo se i na pitanja sve učestalijih terorističkih napada izvan i u  Europi, te na koji način se današnje države mogu nositi sa izazovima terorizma imajući na umu kako "borba protiv terorizma" može dovesti do još većih povreda ljudskih prava. "Rat protiv terorizma" koji je objavio bivši predsjednik SAD-a George Bush 2001. godine nažalost je doveo do  eskalacije nasilja i povreda ljudskih prava. Nastavak tog rata proglasila je i Francuska te se stvara pitanje ima li svijet odlučnosti promijeniti način borbe protiv terorizma i smanjiti globalne pojave nasilja. Je li već počeo Treći svjetski rat te jesmo li smo zakasnili u prevenciji rasplamsavanja nasilja i povreda ljudskih prava?

Svi detalji se nalaze na Facebook eventu, kao i na web stranicama Centra za mirovne studije.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 07.12.2015