Prevrtljivi vremenski kontinuum | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Prevrtljivi vremenski kontinuum

Vrijeme je za lasere, sapunicu, besmrtnost i politiku katastrofe - četvrti Touch Me Festival.

Evelina Domnitch i Dimitry Gelfand, 10000 paunovih pera u pjenušavoj kiselini, performans, 2007.

  • A
  • +
  • -

Touch Me je međunarodni trijenalni projekt posvećen integraciji umjetnosti, znanosti i tehnologije koji se održava od 2003. godine. Teme užitka, energije i inteligencije obilježile su protekla festivalska izdanja i poslužile kao inspiracija mnogim projektima iz područja novomedijske umjetnosti. U 2014. i svom četvrtom izdanju, Touch Me Festival: Vrijeme je! zaokupit će vas intrigantnim i inovativnim konceptima suvremenih znanstvenih i umjetničkih istraživanja na temu vremena kao četvrte dimenzije.

"Razriješite tajne filozofske prakse isprepletene s fizikom, kemijom i informatikom, oduševite se laserskim svjetlima u mjehurićima sapunice, saznajte kako su nove biološke tehnologije postale umjetnički medij i ispitajte provokativnu psihologiju i politiku katastrofe – sve izmiješano, povezano i prožeto kroz beskonačna lica prevrtljivog vremenskog kontinuuma", najava je četvrtog izdanja festivala.

Diskurzivni dio festivalskog programa počinje 10. studenog cjelotjednim predavanjima sudionika festivala na Institutu za fiziku, Institutu Ruđer Bošković i u KSET-u. Sudionici festivala govorit će o umjetnosti i biologiji, umjetničkom stvaranju u znanstvenim laboratorijima te kvantnim svjetovima. Izložbeni program počinje svečanim otvaranjem 15. studenog u 20 sati u Galeriji Klovićevi dvori transformiranoj u futuristički stroj koji će vam omogućiti trotjedno putovanje vremenskom dimenzijom kroz umjetničke radove, performanse i radionice Touch me Festivala. Fascinaciju vremenom kroz svoje će radove predstaviti mnogi renomirani umjetnici i znanstvenici iz Nizozemske, Portugala, Velike Britanije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Izložba će biti otvorena do 7. prosinca.

Instalacija Besmrtnost za dvoje Marte de Menezes i Luisa Graçe, koja će biti predstavljena u sklopu Touch Me izložbe, rezultat je istraživanja pojma identiteta i dihotomije prirodno/umjetno, a prikazuje nastanak besmrtnih staničnih linija koje kao takve mogu opstati jedino u izolaciji. S druge strane, Ivan Ladislav Galeta, doajen domaće multimedijalne umjetnosti i međunarodno priznat filmski redatelj, u svojim kultnim eksperimentalnim filmovima radikalno mijenja vremensko-prostornu strukturu konstruirajući nove dimenzije stvarnosti, dok vas Erich Berger instalacijom Polsprung priprema na prijeteće scenarije, izvanredna stanja i kataklizmičke posljedice preokreta Zemljinog magnetskog polja. Fascinantan umjetnički duo kojeg čine Evelina Domnitch i Dimitry Gelfand na Touch Me Festivalu ove godine stvaraju senzoričke ambijente u kojima se fizika, kemija i informatika stapaju s tajanstvenim filozofskim praksama. Performans 10 000 paunovih pera u pjenušavoj kiselini oduševljava projekcijom molekularnih interakcija nastalih laserskim skeniranjem mjehurića sapunice, dok rad Memorijske pare publici omogućuje promatranje jezgara subatomskih čestica, protona, elektrona, pozitrona, miona i antiprotona pristiglih iz dalekih, nepoznatih izvangalaktičkih supernova. 

Projekt je osmislio KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, a kustosice su Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić te Marta de Menezes iz portugalske platforme za eksperimentiranje i razvoj dijeljenog znanja Cultivamos Cultura.

Izvor: KONTEJNER

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.10.2014