Preživjeti čovjeka | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Preživjeti čovjeka

Izložbom Oprema za preživljavanje u antropocenu – Trailer slovenska umjetnica Maja Smrekar tematizira nepovratan utjecaj čovjeka na klimatske i geološke procese.

18.01.2018 - 02.02.2018 , Rijeka - Filodrammatica

FOTO: Borut Peterlin

U četvrtak, 18. siječnja u 20 sati u riječkoj galeriji Filodrammatica u organizaciji udruge Drugo more otvara se izložba Oprema za preživljavanje u antropocenu – Trailer slovenske intermedijalne umjetnice Maje Smrekar.

Iako u znanstvenim krugovima još uvijek nije službeno prihvaćena, antropocen je oznaka za epohu koja počinje sredinom dvadesetog stoljeća, kada je čovjekov utjecaj na Zemljine geološke i ekološke procese postao toliko izražen da prema mišljenju mnogih znanstvenika nadilazi klimatsku stabilnost dosadašnjeg razdoblja holocena. Čovjek je u velikoj mjeri tako odgovoran i za ubrzanje inače prirodnog fenomena rasta invazivnih vrsta, koji je u dvadesetom stoljeću postao jedna od glavnih prijetnji ljudskom zdravlju i očuvanju biološke raznolikosti.

Istražujući tipologiju invazivnih vrsta, Maja Smrekar je odabrala pojedine označitelje slovenske kulturne baštine i oblikovala ih u mobilni set za preživljavanje u vremenu kada ljudima, kao trenutno najvećoj invazivnoj vrsti, prijeti izumiranje, čime Zemlja zalazi u novo doba: post-antropocen.

Maja Smrekar se u stvaranju umjetničkih projekata bavi konceptom života, povezivanjem humanističkih i prirodnih znanosti te osmišljavanjem diskursa o mogućim stvarnostima bliske budućnosti. Za projekt K-9_topology na prošlogodišnjem je festivalu Ars Electronica osvojila nagradu Zlatna Nika u kategoriji hibridne umjetnosti. Vijest o tome senzacionalistički je odjekula svjetskim, ali i hrvatskim medijima, budući da se radi o projektu u okviru kojeg je svoju jajnu stanicu dala oploditi psećim spermijem, konceptualizirajući novu vrstu koja bi u post-apokaliptičnom scenariju imala veću šansu za preživljavanje.

Više informacija o izložbi koja traje do 2. veljače potražite ovdje

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 12.01.2018