Približavanje ljudskih sudbina | kulturpunkt

Najave Festival

<

Približavanje ljudskih sudbina

Četvrto izdanje međunarodnog DokuMa Film Festivala otvara se projekcijom španjolskog filma Pošast.

30.05.2017 - 03.06.2017 , Makarska - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

DokuMa Film Festival održava se od 30. svibnja do 3. lipnja u Makarskoj, a uz tradicionalne programe Dugi Hit Film, konkurenciju kratkometražnih filmova Mali Garmaz i filmova Zemlje partnera, u sklopu Crossborder programa koji već četiri godine ugošćuje studente iz regije bit će prikazani i studentski filmovi iz Europske unije.

Festival se otvara u utorak projekcijom španjolskog dokumentarca Pošast (La Plaga, 2013.) na glavnom makarskom trgu. Španjolska je ovogodišnja Zemlja partner festivala, pa će se u njegovih pet dana moći pogledati niz dokumentaraca iz te države, kao i izložba sakralno-procesijskog kiparstva španjolskog baroka. U Makarsku iz Španjolske stiže i profesorica i redateljica Natalia Marin Sancho s dokumentarnog odjela madridskog ECAM-a, prestižne filmske institucije, koja će tijekom festivala održati radionicu za devet studenata filmskih akademija iz regije.

U sklopu kratkometražnog programa prikazuje se devet dokumentaraca s tri kontinenta koji se natječu za nagradu Mali Garmaz, a pobjednika će odabrati međunarodni žiri koji se sastoji od bosansko-hercegovačkog glumca Enesa Bešlagića, hrvatskog redatelja Danila Šerbedžije i slovenskog direktora fotografije Aleša Belaka. U ovogodišnjoj konkurenciji nalaze se filmovi čijim se zajedničkim nazivnikom može uzeti približavanje ljudskih sudbina, od proizvodnje odjeće u Bangladešu, susreta umirovljenika s novim tehnologijama, moskovskog dječaka koji visi sa zgrada i drugih priča.

U programu Dugi hit film prikazuju se Babuške Černobila, film o zajednici žena koja prkosi životu na jednom od najtoksičnijih područja na zemlji, Anđeo Nanjinga, dokumentarac o mostu u Kini koji je najučestalije mjesto na svijetu za samoubojstva, te Najbolje i najljepše stvari, priču o veseloj, gotovo slijepoj djevojci koja pati od niza duševnih bolesti, no pronalazi humor u svojoj situaciji.

Festival se zatvara u subotu hrvatskom premijerom filma Scream for me Sarajevo, dokumentarnom filmu o koncertu Brucea Dickinsona, frontmena Iron Maidena, u ratnom Sarajevu, a na projekciji će govoriti autor i redatelj tog filma.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 30.05.2017