Približavanje slike budućnosti | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Približavanje slike budućnosti

Riječki pisci i spisateljice dali su distopijsko, ali i kritičko viđenje Hrvatske u besplatnoj e-zbirci priča Nova država Hrvatija 2033.

  • A
  • +
  • -

Jedno je od važnijih svojstava znanstvene fantastike prepoznavanje određenih kretanja u društvu te njihovo književno ekstrapoliranje u budućnost kao upozorenje. Jedan od mogućih odgovora što bi nas moglo zadesiti ako aktivno ne promišljamo sebe i vremena koja dolaze pokazuje zbirka priča Nova država Hrvatija 2033. Distopijsko, ali i kritičko viđenje Hrvatske dalo je niz autora iz Rijeke, od onih mlađih do starijih i već afirmiranih pisaca.

"Inspirirani trenutnim društveno-političkim događajima, odlučili smo napisati zbirku kratkih distopijskih priča koje se odnose na blisku budućnost pod premisom da je u Republici Hrvatskoj prevladala krajnja desnica te je na snazi klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije.

Pisanjem ovih priča i njihovim objavljivanjem te javnim predstavljanjem i čitanjem, kao riječki pisci i riječke spisateljice odgovaramo na trenutnu društvenu situaciju radeći ono što najbolje znamo – maštamo i pišemo. Približavanjem slike budućnosti koju bi mogle formirati danas donesene odluke, pokušavamo upozoriti na njihovu dalekosežnost kao i naglasiti potrebu za stalnim propitivanjem", proslov je zbirke priča.

Autori čije su priče zastupljene u zbirci su Igor Beleš, Mladen Blažević, Alen Brabec, Hana Dagostin, Goran Gluščić, Majda Jurić, Alen Kapidžić, Zoran Krušvar, Davor Mandić, Eva Rodić, Lea Stoiljković Medved, Dajana Šalinović, Robert Vrbnjak, Carmela Žmirić i Zoran Žmirić.

Zbirka NDH 2033 objavljena je kao besplatna e-knjiga koju možete skinuti ovdje.

Izvor: inverzija.net / Fotografija: Novosti, #729, prosinac 2013.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.01.2014