Priča koja tek počinje | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Priča koja tek počinje

Posljednja epizoda Godardovih Filmskih (pri)povijesti otvara pitanje budućnosti filma, sugerirajući kako ona leži u sposobnosti da ga se promišlja.

06.04.2018 , Zagreb - MM centar

FOTO: Ian W. Hill / Flickr

  • A
  • +
  • -

U petak, 6. travnja u MM centru s početkom u 20 sati prikazuje se posljednja epizoda Godardova video eseja Filmske (pri)povijesti (Historie(s) du cinéma)

Pokrenute u rujnu 2017. u MM centru, Filmske (pri)povijesti su u sedam mjeseci zagrebačkoj publici donijele sedam dijelova ovog monumentalnog projekta o povijesti i budućnosti filma koji su komentirali renomirani domaći filmski kritičari i teoretičari.

Na kraju svoje odiseje kroz povijest filma Godard će u epizodi Znakovi među nama (Les Signes parmi nous) konačno otkriti svoje mjesto u priči koja tek počinje, a koja jest budućnost filma. Probudivši se s čudesnim cvijetom u rukama, ovaj će sanjarski čarobnjak konačno približiti tehniku i misterij zazvavši uskrsnuće filmske slike. 

Nakon projekcije posljednje epizode, o Godardu i filmu Višnja Vukašinović razgovara s filmskim kritičarima Petrom Belc i Silvestrom Miletom.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 04.04.2018