Priča o knjižnici i djeci koja čitaju | kulturpunkt

Kulturoskop Tekst

<

Priča o knjižnici i djeci koja čitaju

Nakon uspješne akcije prikupljanja knjiga, posjetili smo osnovne škole "Ivan Filipović" u Račinovcima i "Antun i Stjepan Radić" u Gunji i njihove nove školske knjižnice.

Piše: Ida Jagar

Osnovna škola "Antun i Stjepan Radić", Gunja, FOTO: Ida Jagar

  • A
  • +
  • -

Tijekom ožujka i travnja portal Kulturpunkt.hr, povodom 10. obljetnice postojanja, uspješno je proveo akciju prikupljanja građe koja nedostaje školskim knjižnicama u Gunji i Račinovcima. Osim lektirnih naslova našle su se tu i mnoge druge knjige koje su, vjerujemo, pronašle svoje čitatelje. Uz veliku pomoć Zavoda za knjižničarstvo Nacionalne sveučilišne knjižnice, prije svega savjetnice za školske knjižnice Veronike Čelić-Tice i v.d. ravnateljice Dunje Seiter Šverko, prikupljeni naslovi stigli su na odredišta. Posjetili smo osnovnu školu "Ivan Filipović" u Račinovcima i osnovnu školu "Antun i Stjepan Radić" u Gunji i njihove nove školske knjižnice.

Na vinkovačkom kolodvoru, nekadašnjem najvažnijem željezničkom sjecištu u državi, o čemu danas svjedoči jedino impresivna zgrada kolodvora te film Krste Papića Čvor iz 1969, dočekala nas je Iva Pezer, voditeljica Matične službe za školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom svih akcija prikupljanja financijskih sredstava i knjiga, Gradska knjižnica Vinkovci funkcionirala je kao centar u koji su stizale knjige koje bi se zatim prebacivale dalje u školske knjižnice. Kroz ruke Ive Pezer prošle su sve donacije: "Javilo se puno izdavača, nakladnika, knjižnica, regionalnih knjižničarskih društava, knjižničarskih udruga te fizičkih osoba, književnika i prijatelja knjige i knjižnica koji bi darovali knjige te je dogovorena i organizirana je akcija prikupljanja pomoći za stradale školske knjižnice". Između Vinkovaca i dvije škole za koje smo zajednički prikupili knjige, u Račinovcima i Gunji, cestovna udaljenost iznosi oko osamdesetak kilometara - to je put koji svaki radni dan prelaze knjižničarke školskih knjižnica u ta dva mjesta, Sanja Šušnjara i Anita Tufekčić.

U svibnju 2014. godine put kojim prolazimo i koji vodi prema Račinovcima i Gunji bio je pod vodom. Nakon što je na dva mjesta puknuo nasip na Savi, kod Rajevog Sela i kod Račinovaca, pod vodom su se našla i obližnja mjesta Gunja, Đurići, Posavski Podgajci i Strošinci. Poplava je odnijela sve pred sobom, uništila zgrade osnovnih škola, pripadajuće školske knjižnice, kompletan knjižnični fond, prostor i opremu.

Račinovci – ista šteta manje pozornosti

Priča o školi u Račinovcima započela je još u 18. stoljeću, a sadašnja školska zgrada izgrađena je 1969. godine. Pod nazivom koji i danas nosi, Osnovna škola "Ivan Filipović", počinje raditi 1974. godine. U granatiranju 1991. stradava zgrada te je nakon rata obnovljena i nadograđena. Osnovnu školu "Ivan Filipović" Račinovci pohađa 84 učenika u 8 odjeljenja. "Ivan Filipović" matična je škola s područnom školom u Đurićima. U školskoj knjižnici zaposlena je Sanja Šušnjara, diplomirana knjižničarka. 

Prije poplave knjižnica se prostirala na 37,5 m2 u prostoriji koja se nalazi u školskom dvorištu. Sanja Šušnjara priča kako su zbog toga što je dio knjižnice izvan škole imali problema sa skretanjem pozornosti na količinu štete koja je nastala. S obzirom da je škola bila djelomično poplavljena, a sam prostor knjižnice se nalazi na nižem terenu, sva voda slila se u knjižnicu. Knjižnični fond sastojao se od 2500 knjiga i 290 časopisa i tehničke opreme (jedno računalo). Sve je uništeno u poplavi. Inicijativom savjetnice za školske knjižnice, Veronike Čelić-Tice, koja je i osobno izašla na teren u Račinovce i u Gunju nakon što se voda napokon povukla, knjižnica je obnovljena uz financijsku potporu Nacionalne i sveučilišne knjižnice te su doniranim novcem kupljeni lektirni naslovi.

Obnova u Račinovcima svugdje je u tijeku. Kuće oko škole pune su majstora, časnici američke i hrvatske vojske pomažu u izgradnji krova društvenog centra preko puta. Upravo su američki vojnici, smješteni u čitaonicu novouređene školske knjižnice, prvi neočekivani korisnici i čitatelji ovog novoobnovljenog knjižničnog prostora. Iako su Račinovci bili na prvom udaru vodenog vala s obzirom na blizinu brane na Savi, posvećeno im je manje medijske pozornosti, kao i drugim mjestima blizu nasipa. Tijekom same poplave te kasnije tijekom obnove sva pozornost usmjerila se na jedno mjesto koje je u međuvremenu postalo mjesto-simbol - Gunju. 

Gunja – voda do drugog kata

Nakon godine dana, kao i Račinovci, Gunja je gradilište, te uz poneki ceremonijalni posjet raznih državnih dužnosnika, njeni stanovnici pokušavaju nastaviti s radom na obnovi svog mjesta i svojih života.  

Povijest škole u Gunji veže se uz povijest franjevačkog reda koji u sklopu samostana održava nastavu od 14. stoljeća. Osnovna škola "Antun i Stjepan Radić" djeluje pod tim nazivom od 1958. godine. Škola u Gunji matična je škola te ima jednu područnu školu u Rajevu Selu i dislociranu zgradu škole (od 1. do 4. razreda). U školskoj knjižnici zaposlena je Anita Tufekčić, diplomirana knjižničarka koja nam pokazuje novu knjižnicu. U Gunji knjižnica je obnovljena sredstvima koja su uplaćivana za obnovu cijele škole. Međutim, unatoč velikodušnim donacijama i financijskoj potpori obnova knjižnice nije tekla ni lagano ni brzo. Anita priča: "Iako je nastava u rujnu u školi počela normalno, rad u knjižnici još uvijek nije bio moguć. Namještaj je stigao tek krajem listopada, a isušivači za vlagu su radili sve do studenoga". Za to vrijeme Anita je bila na privremenom boravku u informatičkoj učionici i popisivala donirane knjige koje su svakodnevno stizale.

S obzirom na vlagu koja se uvukla u zidove škole neki dijelovi su nakon sanacije popucali. Zbog toga se opet kretalo u nove radove u srpnju, kada je i prostor knjižnice proširen za 30 kvadrata. Knjižnični fond osnovne škole u Gunji sastojao se od 3873 knjige, 80 časopisa i 34 jedinice elektroničke i audiovizualne građe. Nakon poplave nije ostala niti jedna knjiga. S obzirom na lokaciju knjižnice u prizemlju, ovaj prostor prvi je stradao. Anita Tufekčić nam priča kako je voda u jednom trenutku dosegla visinu drugog kata. Da bi dosegao dokumente, spise i žigove iz svog ureda, ravnatelj škole putovao je - čamcem. 

Anita Tufekčić preuzimala je sve donacije proslijeđene iz GKVK: "Knjige su polako pristizale, neke su stizale zajedno s donacijama još u lipnju i srpnju prošle godine. Iako je s Ivom Pezer dogovoreno da svi donatori šalju svoje donacije s popisom knjiga na adresu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, neki su slali knjige izravno u školu, tako da je nastala zbrka s dva popisa knjiga". Neki od tih naslova ići će u novi društveni centar koji se gradi u Gunji, a koji uključuje općinsku knjižnicu i multimedijalnu dvoranu te bi trebao biti otvoren u prosincu ove godine. 

"Ovaj lipanj je prošao kao i svaki prethodni lipanj prije poplave, učenici su vraćali posljednje lektire i građu za slobodno čitanje. Donacije su pristizale svaki mjesec u knjižnicu, tako da će se građa unositi u knjižnični program Metelwin i početkom iduće školske godine. Broj prikupljene građe kreće se oko 5000 knjiga", govori Anita o bliskoj budućnosti školske knjižnice. 

Knjižnica je središte škole

Kulturpunktovu akciju sakupljanja knjiga i dodatnih materijala nazvali smo "Knjižnica je središte škole". Knjižnica postaje središtem kada postoji želja da se ona takvom i učini, a tome su, osim vrijednih donatora i sakupljača, pridonijeli angažman i entuzijazam Ive Pezer, Sanje Šušnjare i Anite Tufekčić.  

Na putu za Vinkovce Iva Pezer nam priča da se broj djece koja pohađa obje škole svake godine smanjuje. Ostaju uglavnom umirovljenici koji su često i jedini sa stalnim prihodom u kućanstvima. Infrastruktura samih naselja, kao i škola i u Gunji i u Račinovcima, nova je i svježe obojana, ali problemi ovog područja ostaju isti. Međutim, to je neka druga priča - ovo je priča o knjižnici, o knjižničarkama, o djeci koja čitaju i postaju ljudi koji misle.  

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.07.2015