Priča o Princezi Zida | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Priča o Princezi Zida

U sklopu Cirkuske srijede, ciklusa filmova cirkuske tematike, prikazuje se dokumentarni film Mladena Kovačevića Zid smrti i tako to.

31.05.2017 , Split - Zlatna vrata
  • A
  • +
  • -

S trideset i drugom projekcijom, Cirkuska srijeda, ciklus filmova cirkuske tematike, seli se u Kinoteku Zlatna vrata gdje se, 31. svibnja u 20 sati prikazuje Zid smrti i tako to, dokumentarni film Mladena Kovačevića, u produkciji Restarta i Horoptera.

Film je smješten u svijet neizdržive buke, nehigijenske hrane i alkohola koji teče u potocima. To je svijet u kojem se dječica igraju na vrtuljcima dok pored njih amaterske striptizete zabavljaju glasne muškarce uz zvuke treštave turbo-folk muzike. Naš glavni lik je Brankica – bivša zvijezda legendarne obitelji cirkusanata i akrobata. Zvali su je „Princeza Zida (smrti)“. Sad je Brankica baka šestoro unučadi, a tek su joj 42 godine. Zaglavljena je u tom perverznom svijetu balkanskih sajmišta, ponavaljajući iste, po život opasne, trikove na motociklu, vozeći po svodu ogromne bačve. 

Film je osvojio nagradu za najbolji film i najbolju kameru na Beldocs 2016 festivalu, a prikazan je na festivalima Visions du Réel 2016, Sarajevo Film Festivalu 2016, Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DOKUDOC 2016, Međunarodnom festivalu kreativnog dokumentarnog filma MakeDox 2016, Cinema City 2016...

Kao i svake Cirkuske srijede, ulaz je besplatan.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 29.05.2017