Priča, ritam i misterij | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Priča, ritam i misterij

Na upravo završenom DORF-u najboljim filmom u regionalnoj selekciji proglašen je Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA autorice Ines Pletikos.

  • A
  • +
  • -

Festivalski program u Vinkovcima pratilo je više od 2000 posjetitelja. Prikazana su ukupno 24 filma u 4 selekcije, a organizirane su i izložba plakata, novinarska radionica pod vodstvom Ante Perkovića, DJ radionica koju je vodio DJ Raid, koncerti i edukativni program EDIT za mlađe uzraste. Festival dokumentarnog rock filma DORF 2013 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca.

Ocjenjivački žiri u sastavu Igor Tomljanović, Violeta Videnović i Boris Petković najboljim filmom u regionalnoj selekciji proglasili su Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA autorice Ines Pletikos iz Hrvatske. Prema mišljenju žirija, "riječ je o filmu koji pripovijedajući priču o kultnoj zagrebačkoj alternativnoj rock grupi SexA na intrigantan i uzbudljiv način izlaže i intimnu priču njezinih članova te tzv. slučaj SexA na originalan način stavlja u glazbeni, ali i ideološki europski koncept. Izrazitu pripovjedačku snagu film duguje vrsnom autorskom pristupu koji kombiniranjem arhivskog materijala s novijim snimkama odnosno svjedočenjima samih članova banda postiže snažnu napetost tako blizu glazbenog izričaja grupe SexA. Drugim riječima, film ima priču, ritam i misterij – kvalitete kojima je osvojio ovogodišnji žiri". Nagradu najboljem filmu izradila je mlada umjetnica iz Skopja Marija Miloševska.

Ocjenjivački žiri u sastavu Leon Rizmaul, Dubravko Jagatić i Igor Tomljanović nagradu Klasik TV-a za scenarij dokumentarnog rock filma odlučio je dodijeliti filmu Nečujni hod stranca Brankice Drašković iz Srbije. "Riječ je o dokumentaristički i umjetnički intrigantno koncipiranom filmu o glazbeniku i piscu Slobodanu Tišmi, te se nadamo kako će nagrada od 10000 kuna pomoći da film što prije bude i realiziran", stoji u obrazloženju žirija.

Ovogodišnji festival obilježio je program Fresh Danube Films, u okviru kojeg je prikazano šest igranih filmova mladih autora iz Hrvatske, Austrije i Srbije, a već treću godinu edukativne aktivnosti koje udruga RARE provodi u Vinkovcima omogućile su mlađim uzrastima nove informacije iz područja medijske kulture i filmske umjetnosti. Veliki broj posjetitelja na popratnim programima, poput koncerata Bernays Propagande i Stampeda, izložbe plakata Krešimira Certića te DJ nastupa obilježili su ovogodišnje izdanje DORFa, a direktor festivala Toni Šarić rekao je da su "Vinkovci pokazali da vole DORF, a svečano otvaranje i film o Punčkama učinili su nas iznimno ponosnima".

Izvor: DORF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.03.2013