Priče iz drugih kultura | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Priče iz drugih kultura

Po predlošku dviju priča iz Tunisa i Irana, iz zbornika Šarene priče, kazalište sjena Tripstih izvodi istoimenu predstavu.

03.06.2017 , Zagreb - AKC Medika

Po predlošku dviju priča iz Tunisa i Irana, iz zbornika Šarene priče, kazalište sjena Tripstih napravilo je predstavu istog imena, koju izvodi u subotu, 3. lipnja, u 18 sati, u prostoru Dvorane za izvedbene umjetnosti Medika (Pierottijeva 11). Ulaz je slobodan, a donacije su dobrodošle.

Zbornik Šarene priče nastao je u suradnji Centra za mirovne studije i Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta. Priče su ispričale izbjeglice koje su svoj privremeni ili stalni dom našle u Hrvatskoj. Cilj slikovnice i same predstave je upoznavanje priča iz drugih kultura kako bi upoznali svijet oko sebe i shvatili da je raznolikost društva važna. Predstava ima edukativan karakter, a prvenstveno je namijenjena djeci.

Kombinirajući živo i lutkarsko kazalište, predstava je puna zanimljivih kako dramaturških tako i vizualnih rješenja. Karton, kutije i konop u ovoj su predstavi oživljeni na suptilan i šarmantan način. Prepuna topline, boja i nježne duhovitosti, ova predstava nudi nezaboravno putovanje. Putujući po svijetu, pripovjedačice uplovljavaju u Tunis. U Tunisu uživaju u bogatoj tuniskoj kuhinji i sjećaju se prijatelja, koji kao dječak nije volio hranu. Zatim na letećem tepihu i zmaju putuju dalje. Vlakom stižu u Iran. U Iranu susreću čovjeka koji je nesebično pomogao njihovom vlaku da izbjegne nesreću i nastavi dalje putovanje.

Tripstih je kazališna skupina nastala u listopadu 2013. godine iz kazališta sjena Ikako-Nikako. Čine ga Ives Buljan Gladović (Ikako-Nikako, Skaska, Zvuk sjene), Petra Bokić (Ikako-Nikako, Skaska, Zvuk sjene, Crveni nosovi), Neven Aljinović Toth (Ikako-Nikako, IGK). Tripstih se bavi istraživanjem svjetla i sjene kroz: grafoskopske projekcije, kazalište sjena za djecu i odrasle, radionice. Kazalište Tripstih iza sebe ima niz projekata; neki od njih su likovno oblikovanje i scenografija za monooperu u režiji Marija Kovača Ljudski glas, radionice kazališta sjena za odgojitelje i dramske pedagoge, Laboratorij zabave, scenografija i likovno oblikovanje za antički festival Burnumske ide u Ivoševcima.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride je projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Udruga Cirkorama unutar AKC Medika. Subscena je nastala prvenstveno s ciljem pružanja umjetničkih rezidencija umjetnicima i kolektivima iz Hrvatske, regije i Europe kako bi proizveli novo umjetničko djelo, dijeleći životni i radni prostor s drugim umjetnicima. Projekt je neprofitnog karaktera, a za cilj ima afirmiranje i povezivanje avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 29.05.2017