Priče koje same stvaraju svoju stvarnost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Priče koje same stvaraju svoju stvarnost

Izložba Crtice Klasje Habjan skup je literarnih i vizualnih prizora u kojem grafike prate devet kratkih priča i osam pjesama.

20.02.2019 - 05.03.2019 , Zagreb - Galerija Šira

U srijedu, 20. veljače u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Šira otvara se samostalna izložba Klasje Habjan pod nazivom Crtice.

Izložba je skup literarnih i vizualnih prizora u kojem grafike prate devet kratkih priča i osam pjesama. Oba medija, tekst i slika, uz dodire i nadopunjavanje zadržavaju i vlastiti nezavisni prostor.

"Priče se grade kao i crteži", stoji u predgovoru Marka Goluba, "na početku smo pred bijelim papirom, a zatim se ta bjelina istiskuje i na tim se mjestima jedna po jedna nastanjuju određene figure, slike, ideje u njihovim međusobnim odnosima koji postupno postaju vidljivima, da bismo se u konačnici suočili s njihovim razrješenjem. Klasjine priče nisu priče s kontekstom, one najčešće nemaju nikakvih referenci izvan one stvarnosti koju same stvaraju, sliku po sliku, s puno nedohvatljive bjeline koja je izvan domašaja čitateljeve imaginacije. Svaka od tih stranica je po jedan, pažljivo dizajnirani, svijet."

Klasja Habjan je ilustratorica, grafička dizajnerica i spisateljica rođena 1993. godine u Zagrebu. Diplomirala je 2016. godine na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, smjer vizualne komunikacije, s magna cum laude. Dobitnica je godišnje nagrade Studija dizajna za samoinicirani projekt Od(blok)iraj, blok za crtanje, pisanje i istraživanje. Sudjelovala je na više izložbi dizajna i ilustracije.

Izložba je otvorena do 5. ožujka.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 19.02.2019