Priče s ruba | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Priče s ruba

Stories from the Edge participativni je putujući projekt koji istražuje odnos između hiper- i hipo-identiteta turističkih naselja u sjevernom Jadranu.

02.09.2016 - 16.09.2016 , Rijeka - Galerija Kortil
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe je u petak, 2. rujna u 20.30

Projekt kustosica Nayari Castillo, Kate Howlett-Jones i Francesce Lazzarini razvija se kroz dva izleta kamp-kućicom i šest zaustavljanja u najpoznatijim ljetnih destinacija na području: Grada i Lignana u Italiji; Portoroža i Pirana u Sloveniji; Rovinja i Poreča u Hrvatskoj. Na putu, Nayari i Kate, koje voze kamper uz obalu zajedno sa Marinom Sartori, susreću se sa šest drugih umjetnika: Poloncom Lovšin, Rytsom Monetom, Renatom Poljak, Nikom Rukavinom, Pilom Rusjan i Alessandra Sambinija. Zadatak svakog od umjetnika bio je stvoriti novi rad baziran na konceptu projekta te da olakša dijalog s lokalnom zajednicom tijekom događaja u obliku "osmize", 200 godina stare tradicije u kojoj su seljaci osam dana mogli prodavati svoje proizvode na imanjima bez plaćanja poreza. Kao u tradiciji "osmize" iz kraške regije, gdje su se domaće vino i specijaliteti služili u domovima proizvođača, pop-up "osmiza" sama se nameće kao mjesto okupljanja i samo-proizvodnje, dijaloga i razmjene.

Izložba prikazuje djela umjetnika koji sudjeluju u projektu, zajedno s djelima novih suradnika upoznatih na cesti: Marte Cerede, Sabine Damiani, Paole Pasquarette, Petre Počanić, Une Rebić i Helene Thümmel iz #JUHA, Mirka Smerdela iz kolektiva Discipula, Aleksandera Veliščeka i Andreasa VormayraRadovi analiziraju fluidnost identiteta mjesta koja se kontinuirano se razvijaju i proizvod su interakcije brojnih varijabli. Izložba je prije dolaska u Rijeku gostovala u MLZ ART DEP u Trstu i u KUNSTHAUS u Grazu.

Izložba je otvorena do 16. rujna

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 31.08.2016