Prijateljstvo, priroda, penjanje i planinarenje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Prijateljstvo, priroda, penjanje i planinarenje

Galerija SC-a predstavlja zajedničku izložbu Tebi, o nama autorica Marije Plečko i Petre Orbanić.

12.01.2017 - 21.01.2017 , Zagreb - Galerija SC-a

Otvorenje izložbe Tebi, o nama autorica Petre Orbanić i Marije Plečko održat će se u četvrtak, 12. siječnja u Galeriji Studentskoga centra od 20 sati. Izložba je otvorena do 21. siječnja, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

Temelji suradnje i stvaralačkog procesa Petre Orbanić i Marije Plečko proizlaze iz njihova prijateljstva i zajedničke fascinacije prirodom, hodanjem, penjanjem i planinarenjem. Misli i osjećaji kroz koje umjetnice prolaze potaknute tim aktivnostima manifestiraju se u njihovim radovima, no oni nisu samo puka materija i faktografija. Za umjetnice, koje su aktivni subjekti vlastitih priča, oni su  geste, sjećanja, ostvarene i neostvarene želje. Svaki promatrač pozvan je doživjeti ih i saslušati na svoj način. Međutim, umjetnice se u njima ne obraćaju direktno drugima, nego jedna drugoj i sebi samima. Njihova umjetnost jest produkt zajedništva dviju individua različitih karaktera.

Marija Plečko i Petra Orbanić zajedno organiziraju, sudjeluju i surađuju na brojnim likovnim radionicama i projektima, a izlagale su u zemlji i inozemstvu. Dobitnice su nekoliko Rektorovih nagrada i pohvala dekanata za uspješan rad, dobitnice su 2. HPB nagrade 33. Salona mladih 2016. i pohvale Akademije likovnih umjetnosti iz latinske klasifikacije s velikom pohvalom (Magna cum laude). Od rujna 2014. započinju i umjetničku suradnju koja je proizašla iz zajedničkog hodanja, planinarenja i penjanja koji ujedno postaju neodvojiv dio njihova stvaralačkog procesa.

Više o izložbi potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 10.01.2017