Prije povratka u podzemlje | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Prije povratka u podzemlje

Povodom Dana rudara i 92. obljetnice Labinske Republike, Labin Art Express održat će jednodnevnu umjetničku akciju, reinterpretaciju dvadesetogodišnjeg djelovanja udruge.

  • A
  • +
  • -

Godina 2012. bila je dvadeseta godišnjica izvođenja prve umjetničke akcije Labin Art Expressa, zauzimanja prostora Lamparne bivših Istarskih ugljenokopa u Labinu, osnivanja radijske postaje Radio L.A.E. te prvog javnog (samo)predstavljanja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Nakon što su desetu obljetnicu obilježili akcijom u MSU-u pod nazivom Krikni i rikni, L.A.E. će i dvadesetu obljetnicu zaključiti cjelodnevnim događanjem u istom muzeju pod nazivom L.A.E. FOREWER, koje se trebalo održati u prosincu 2012, ali je zbog vremenske nepogode odgođeno za 2. ožujka, Dan rudara.

Jednodnevna umjetnička akcija reinterpretacija je dvadesetogodišnjeg djelovanja te kulturno-umjetničke udruge čija se strategija vješto protezala od eksploatiranja prošlosti, preko ''trgovanja maglom'' u sadašnjosti, do najave ''uzbudljivo bliske podzemne budućnosti''. Poseban naglasak bit će na njihovu temeljnom projektu Underground City XXI koji je od umjetničke utopije postao jedan od najpotentnijih razvojnih projekata Grada Labina i Istarske županije u 21. stoljeću, podzemni grad čija gradnja započinje ove godine.

''Labinski rudnik je naš izvor, umjetnost sredstvo, a express način djelovanja'', rekao je Dean Zahtila u razgovoru za Kulturpunkt, ''Podzemni grad zamišljen je kao grad po našoj mjeri, za nas kao jedine prave nasljednike rudara koji su nakon gušenja Labinske republike 1921. godine nestali u jednom od rudničkih okna i za koje nitko ništa nije znao sve do 1991. kad je L.A.E. izašao iz podzemlja Istre. No, nakon nekog vremena provedenom na ovom svijetu odlučili smo se vratiti tamo odakle smo došli, u utrobu zemlje, ali ovaj put u vlastiti Podzemni grad, u kojem će se živjeti prema našim idejama, pravilima i zakonima. Time će završiti naš social sculpturing proces i prestat ćemo djelovati kao grupa u ovom vašem, nadzemnom svijetu''.

Od 16 do 23 sata, u sklopu Medijske fasade bit će prikazivan video L.A.E. FOREWER, na južnoj platformi Muzeja organizirana je fotografska i video instalacija te mini retrospektiva Od L.A.E. do L.A.E. XXI, a u muzejskom kafiću on-line 3D simulacija Underground City. U 20 sati na jugozapadnoj platformi muzeja bit će održan skulpturalni performans Spomenik heroju 21. stoljeća, a u 21 sat gastro instalacija i performans Ké tama / 24 Kitchen u predvorju. Najavljeni sudionici akcije su Dean Zahtila, Sanja Švrljuga, Xena Županić, Massimo Savić, Ivan Jakovčić i Orkestar grada Labina.

KP / msu

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.02.2013