Prijeći granicu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Prijeći granicu

Festival dokumentarnog rock filma DORF i Festival evropskog filma Palić organizirali su međunarodnu radionicu dokumentarnog glazbenog filma pod nazivom Crossovers.

Radionica Crossovers će se održati od 16. do 22. srpnja, tijekom trajanja 18. Festivala evropskog filma Palić. Sudionici radionice - od kojih Hrvatsku predstavljaju Bojan Perić, Silva Ćapin, Ines Ignjačić, Romano Perić i Vanda Volić - će tijekom pet festivalskih dana pratiti glazbene nastupe izvođača, a konačni proizvod snimljenog materijala bit će dokumentarni film koji će premijerno biti prikazan na Festivalu dokumentarnog rock filma - DORF 2012.

Grupe i izvođači čiji se nastup očekuje na ovogodišnjem festivalu su beogradski indie-rock bend Jarboli, pjevač kultne njemačke krautrock grupe Can - Damo Suzuki, australski multiinstrumentalist i član Birthday Partyja i Caveovih Bad Seedsa - Mick Harvey, kao i Burnt Friedman i Jaki Liebezeit te "jedinstveni electro/dub/breakbeat trio" Bilk

Ulaz na koncerte je besplatan, a Festival evropskog filma Palić organizira svakog dana prijevoz od Beograda do Palića, koji se također ne naplaćuje.

Radionicu će voditi redatelji Uli M.Schueppel i David Kleijwegt. Njemački redatelj Uli M. Schueppel autor je dokumentarnog filma o američkoj turneji grupe Nick Cave & The Bad Seeds - Road to God Knows Where, kao i drugih igranih filmova za koje je osvajao prestižne filmske nagrade. Nizozemski redatelj David Kleijwegt je u svojoj bogatoj karijeri snimao dokumentarne filmove o nekim od najznačajnijih muzičkih skupina današnjice (Coco Rosie, Antony & the Johnsons, Devendra Banhart, Low i dr.), te sudjelovao u serijalu Lola Da Musica, jednoj od prvih europskih serija dokumentarnih glazbenih filmova.

Radionica CROSSOVERS je dio istoimenog projekta, koji se financira iz fonda pretpristupne pomoći EU - IPA II Prekogranična suradnja Hrvatska – Srbija. Projekt koji traje dvanaest mjeseci i ima za cilj potaknuti prekograničnu kulturnu suradnju i razviti suradnju mladih umjetnika na području filma i glazbe su inicirali su Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci i Otvoreni univerzitet iz Subotice.

Rezultat zajedničkog rada deset sudionika (pet iz Srbije, pet iz Hrvatske) nakon spomenute premijere na nadolazećem DORF-u, bit će predstavljen po Hrvatskoj, Srbiji i šire. 
Izvor: DORF / Na fotografiji: Damo Suzuki

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.06.2011