Prijeći granicu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Prijeći granicu

Festival dokumentarnog rock filma DORF i Festival evropskog filma Palić organizirali su međunarodnu radionicu dokumentarnog glazbenog filma pod nazivom Crossovers.

  • A
  • +
  • -
Radionica Crossovers će se održati od 16. do 22. srpnja, tijekom trajanja 18. Festivala evropskog filma Palić. Sudionici radionice - od kojih Hrvatsku predstavljaju Bojan Perić, Silva Ćapin, Ines Ignjačić, Romano Perić i Vanda Volić - će tijekom pet festivalskih dana pratiti glazbene nastupe izvođača, a konačni proizvod snimljenog materijala bit će dokumentarni film koji će premijerno biti prikazan na Festivalu dokumentarnog rock filma - DORF 2012.

Grupe i izvođači čiji se nastup očekuje na ovogodišnjem festivalu su beogradski indie-rock bend Jarboli, pjevač kultne njemačke krautrock grupe Can - Damo Suzuki, australski multiinstrumentalist i član Birthday Partyja i Caveovih Bad Seedsa - Mick Harvey, kao i Burnt Friedman i Jaki Liebezeit te "jedinstveni electro/dub/breakbeat trio" Bilk

Ulaz na koncerte je besplatan, a Festival evropskog filma Palić organizira svakog dana prijevoz od Beograda do Palića, koji se također ne naplaćuje.

Radionicu će voditi redatelji Uli M.Schueppel i David Kleijwegt. Njemački redatelj Uli M. Schueppel autor je dokumentarnog filma o američkoj turneji grupe Nick Cave & The Bad Seeds - Road to God Knows Where, kao i drugih igranih filmova za koje je osvajao prestižne filmske nagrade. Nizozemski redatelj David Kleijwegt je u svojoj bogatoj karijeri snimao dokumentarne filmove o nekim od najznačajnijih muzičkih skupina današnjice (Coco Rosie, Antony & the Johnsons, Devendra Banhart, Low i dr.), te sudjelovao u serijalu Lola Da Musica, jednoj od prvih europskih serija dokumentarnih glazbenih filmova.

Radionica CROSSOVERS je dio istoimenog projekta, koji se financira iz fonda pretpristupne pomoći EU - IPA II Prekogranična suradnja Hrvatska – Srbija. Projekt koji traje dvanaest mjeseci i ima za cilj potaknuti prekograničnu kulturnu suradnju i razviti suradnju mladih umjetnika na području filma i glazbe su inicirali su Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci i Otvoreni univerzitet iz Subotice.

Rezultat zajedničkog rada deset sudionika (pet iz Srbije, pet iz Hrvatske) nakon spomenute premijere na nadolazećem DORF-u, bit će predstavljen po Hrvatskoj, Srbiji i šire. 
Izvor: DORF / Na fotografiji: Damo Suzuki

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.06.2011