Prijeko potrebni podaci | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Prijeko potrebni podaci

Centar za analizu podataka o globalnim migracijama objavljuje podatke i infografike o migracijskim trendovima i analize globalnih pitanja vezanih uz migracije.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: GMDAC

  • A
  • +
  • -

Rekordan broj od 473 887 izbjeglica i migranata prešao je Mediteran i stigao do Europe tijekom 2015. godine, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM). U proteklih tjedan dana preko Mediterana stiglo je 32 000 migranata s tim da je od utorka, 15. rujna, prema podacima IOM-a, Sredozemlje prešlo 9000 novih migranata.

Ista je organizacija otvorila Centar za analizu podataka o globalnim migracijama (GMDAC) u Njemačkoj. Otvaranje Centra odgovor je na rastući broj zahtjeva za točnim podacima o globalnoj migracijskoj situaciji i trendovima. Pored prikupljanja i analize podataka, cilj je Centra podatke predstaviti i komunicirati javnosti efikasnije no što je to do sada bila praksa. 

Zainteresirani novinari na stranicama GMDAC-a mogu pronaći podatke i infografike o migracijskim trendovima i analize globalnih pitanja vezanih uz migracije. Iz Centra najavljuju i posvećenost zalaganju za bolje prikupljanje i upotrebu ovih podataka korištenjem novih tehnologija i metoda big data pokreta.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.09.2015

VEZANE VIJESTI

I mi smo bili izbjeglice

Piše: Martina Domladovac

Odnos prema izbjeglicama koje tijekom dana dolaze u zemlju pokazuje pravo lice hrvatske stvarnosti.

Očekujemo dobrodošlicu izbjeglicama

Razgovarala: Matija Mrakovčić
O sustavu azila i integraciji migranata u hrvatsko društvo, izbjegličkoj krizi u Europi te ksenofobiji i govoru mržnje u hrvatskom medijskom prostoru razgovaramo s Teom Vidović iz CMS-a.

Budimo ljudi!

Cjelodnevno događanje okupit će javne osobe koje i same imaju izbjegličko iskustvo iz vremena rata, glumce, glazbenike, predstavnike lokalnih zajednica i nevladinih organizacija.