Prikazi s Lime | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Prikazi s Lime

Izložba Andreja Kurtina obuhvaća seriju crteža inspiriranih pričom o rimskim legionarima.

04.05.2012 - 18.05.2012 , Zabok - Green Room Galerija

"Lima, usječena između sjevernog Portugala i Španjolske, u antičko se doba poistovjećivala s mitološkom Letom, jednom od rijeka podzemnog svijeta koja ima okus potpunog gubitka sjećanja. Priča kaže da rimski osvajači nisu željeli kročiti u vodu. Pokoravanje vojnoj zapovijedi nosio je sa sobom rizik nestajanja na drugoj obali, utapanje memorije o sebi, imenu, spolu, jeziku, identitetu... Moment prelaska fizičke i psihološke granice postaje središtem crtačkog istraživanja Andreja Kurtina, imaginacijom navodeći promatrača izvan okvira papira. Papir sa svojim ispunama i prazninama djeluje kao potpirivač gorućih ljudskih opsesija, o brisanju podrijetla i nestajanju, o promjeni vlastita identiteta i tijela, o mogućnosti letenja... Čovjek dobiva rep; nosi kljun; izrasta u krilato biće. Ljudski likovi postaju nešto drugo. Lica više nisu bitna, a tijela premašuju zakonitosti vlastitih granica.''  (iz predgovora Ksenije Orelj)

Andrej Kurtin rođen je 1971. u Rijeci. Diplomirao je na Accademia di Belle Arti u Veneciji 2000. godine. Od 2001. godine član je HDLU-a Rijeka. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja. Svi zainteresirani mogu je pogledati svakim radnim danom od 14 do 18 sati. Otvorenje je u 20 sati.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 02.05.2012