Prikriveni zvučni slojevi grada | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Prikriveni zvučni slojevi grada

U suradnji s Galerijom Futura iz Praga i uz podršku rezidencijalnog programa Kamov, u Rijeku dolazi češki umjetnik Filip Cenek.

12.03.2015 , Rijeka - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

“Cenek istražuje prikrivene zvučne slojeve grada, koji svoj eho nalaze u pukotinama unutar regularnih struktura, tj. ideji privremenih autonomnih zona koje u osamdesetima inaugurira Hakim Bey. Pozadinska je referenca i kontroverzno poglavlje riječke povijesti, D'Annunzijeva regencija nad Rijekom. Bey ju navodi kao piratsku tvorevinu države-grada, čiji je temeljni postulat glazba, što još nijedan demokratski ustav nije doživio. Koristeći se metodama nađenoga zvučnog materijala, Cenek na različitim lokacijama u užem središtu smješta neočekivane zvukove. Doimaju se poput zvučnog vrtloga koji bi mogao izazvati primat vida u navigaciji urbanim pejzažom, stoji u najavi događanja.

Filip Cenek će site-specific instalacije izvoditi u četvrtak, 12. ožujka, od 14 do 15 sati (Trg Ivana Klobučarića), od 16 do 17 sati (Trg Svete Barbare),  od 18 do 19 sati (Narodna čitaonica, Korzo 24) i od 20 do 21 sati (Ulica Marka Marulića). 

Umjetnik u Rijeci gostuje u sklopu Spajalice, projekta umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje govore o hrvanju s brzim promjenama, istiskivanju javnog prostora iz zajedničkog horizonta te odumiranju dokolice.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.03.2015