Primjer jedinstvene kulturne politike | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Primjer jedinstvene kulturne politike

Na autobusnu turu sisačkim Parkom skulptura vode vas autori tiskanog vodiča, Klasja Habjan i Sven Sorić te Alma Trauber.

18.05.2016 , Sisak - Galerija Striegl
  • A
  • +
  • -

Promocija tiskanog vodiča kroz Park skulptura u Sisku, kao jednog od rijetkih primjera očuvanog kulturnog krajolika na ovim prostorima, bit će održana u srijedu, 18. svibnja, u 12 sati ispred Gradske galerije Striegl. Na autobusnu turu Parkom vode vas autori tiskanog vodiča, Klasja Habjan i Sven Sorić te Alma Trauber, kustosica Galerije.

Park skulptura nalazi se u sisačkom naselju Caprag i primjer je jedinstvene kulturne i društvene politike bivše Željezare Sisak u kojoj se u razdoblju od 1971. do 1991. održavala likovna kolonija u kojoj je nastalo preko nekoliko tisuća djela tada suvremenih i afirmiranih autora, od kojih se u javnom prostoru ovog radničkog naselja nalazi trideset i osam skulptura.

Zbirku skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak čini 38 planski postavljenih i prostorno razmještenih skulptura kao sastavnog dijela industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na otvorenom, javnom prostoru sisačkog naselja Caprag, koja svojom urbanističkom kompozicijom i strukturom čini važan i reprezentativan segment društveno-povijesne i kulturne baštine grada Siska. 

Autori skulptura su mahom protagonisti suvremene hrvatske, kao i skulpture autora s prostora bivše Jugoslavije, nastale sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, te nekolicine umjetnika koji su primarno po svom akademski završenom usmjerenju slikari, ali su ostvarili raritetna kiparska rješenja. 

Osnovni materijal od kojeg su izrađene sve skulpture je čelik, često u kombinaciji s industrijski proizvedenim metalnim predmetima (cijevi, metalne ploče, dijelovi strojeva) nastalim u autentičnom okrilju Željezare Sisak. Specifičnost pojedinih skulptura u pogledu tehničke izvedbe je da su nastajale u suradnji s radnicima Željezare Sisak, te su na taj način skulpture odraz važnog društveno-povijesnog konteksta Kolonije, a to je "ambicija približavanja umjetnosti industrijskom radniku" kroz materijalizaciju "radnog zajedništva umjetnika i radnika".

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.05.2016