Prirodna ograničenja ekonomskog rasta | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Prirodna ograničenja ekonomskog rasta

Grupa 22 u partnerstvu s Heinrich Böll Stiftung Hrvatska organizira raspravu o održivoj ekonomskoj politici.

24.04.2013 - 25.04.2013
  • A
  • +
  • -

Rasprava naslovljena Dosta?: prirodna ograničenja ekonomskog rasta bit će održana u srijedu, 24. travnja, u 20 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja u Zagrebu, na engleskom jeziku, a gosti uvodničari su Igor Matutinović (ekološki ekonomist i voditelj ureda GfK istraživanja tržišta u Hrvatskoj) i Brian Davey (nezavisni ekološki ekonomist i suradnik Instituta za održivu ekonomiju FEASTA iz Dublina). Rasprava je dio programa Festivala znanosti 2013.

Potvrdu o dolasku pošaljite na mail adresu najkasnije do 14. ožujka.

U ovom stoljeću globalno će se društvo suočiti s ekološkim granicama ekonomskog rasta temeljenog na energiji iz fosilnih goriva, dok većina globalnog stanovništva još uvijek teži dobrobitima materijalnog razvoja koje obećava industrijalizacija. Hrvatska pozicija po globalnim pokazateljima razvoja i ekološkog otiska mogla bi pružiti komparativno povoljne preduvjete za zaokret ka drugačijoj razvojnoj paradigmi. Takva bi paradigma značila napuštanje ekonomije temeljene na težnji za rastom i okretanje ekonomiji koja nastoji omogućiti materijalnu osnovu dobrobiti što širem spektru građana, uz strateško smanjenje opterećenja globalnih i lokalnih prirodnih sustava. Uvodna predavanja i debata predstavit će interdisciplinarni pogled na ograničenja ekonomskog rasta u promišljanju budućnosti. Dva uvodničara, ekološki ekonomisti, predstavit će različita viđenja strategija koje bismo mogli usvojiti kako bi zadovoljili materijalne potrebe stanovništva i ekološka ograničenja.

Grupa 22 je posvećena razvijanju modela socijalno pravednih, demokratskih i materijalno održivih društava za 22. stoljeće. Ovo je druga rasprava u nizu događaja 2013. godine koje Grupa 22 organizira na teme kao što su minimalni zajamčeni socijalni dohodak, razlikovanje pojmova rasta i razvoja, značajke suvremenog kapitalizma, produbljivanje demokracije, politika emancipacije, zaštita i razvoj zajedničkih dobara.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.04.2013