Prisilno preuzimanje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Prisilno preuzimanje

Galerija SIZ predstavlja prvu samostalnu izložbu pariškog umjetničkog kolektiva Société Réaliste u Rijeci.

11.09.2014 - 26.09.2014 , Rijeka - Mali salon

Iznuđivanje [extortion] je kriminalno djelo kojim netko nekoga prisiljava da djeluje ili misli na određen način kroz primjenu sile, prijetnji, ili zastrašivanja; distorzija [distortion] je čin savijanja jednog dijela objekta u jednom smjeru a drugog u suprotnom smjeru. U sklopu svoje prve samostalne izložbe u Rijeci, Société Réaliste predstavit će rad pod nazivom x=torsions, krovna metafora koja implicira ujedno i prisilno preuzimanje izvanjskih objekata umjetnosti, ali i kao metodologija, torzija i distorzija racionalnih objekata u svrhu izmjene njihovog značenja. U kojoj mjeri je umjetnička praksa prisilna preinaka stvarnosti? U galeriji će promatračica biti suočena s izborom recentnih radova s kojima Société Réaliste iznuđuje estetsko oružje za ideološku borbu iz boje, dosjetki, geografskih karti, tipografije, u obliku serije grafita i sve-opsežne instalacije.    

Société Réaliste je pariški umjetnički kolektiv kojeg u lipnju 2004. godine osnivaju Ferenc Gróf i Jean-Baptiste Naudy. Kao metode umjetničkog rada koriste politički dizajn, eksperimentalnu ekonomiju, teritorijalnu ergonomiju i konzulting za društveno uređivanje. Politehnički razvijaju svoje koncepte kroz forme izložbi, publikacija i konferencija. Godine 2014. godine Société Réaliste predstavlja rad na samostalnoj izložbi u Londonu (Mottopsy, Tenderpixel) i Budimpešti (amal al-ğam, acb Gallery), a sudjelovali su i u brojnim grupnim projektima u Almatiu, Beogradu, Bialystoku, Bombaju, Budimpešti, Chatouu (Fr), Foncquevillersu (Fr), Helsinkiu, Košicama, New Yorku, Nicosii, Norwichu, Pécsu, St-Ouenu (FR) i Beču. U rujnu Société Réaliste predstavit će svoju novu knjigu Najbolja američka knjiga 20 stoljeća [The best American book of the 20th century], koju izdaje Onomatopee (Eindhoven), a dizajnira ProjectProjects (New York).

Izložba u Malom salonu bit će otvorena 11. rujna u 20 sati, a možete ju pogledati do 26. rujna. Ovogodišnji program galerije SIZ kuriraju Fokus Grupa i Nemanja Cvijanović.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.09.2014