Pristupi popularnoj kulturi | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Pristupi popularnoj kulturi

Klub studenata sociologije Diskrepancija s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveni skup na temu popularne kulture.

Pripremio: Vatroslav Miloš

Pojam popularne kulture obuhvaća složeno društveno-kulturno i teorijsko područje koje je gotovo nemoguće promatrati bez interdisciplinarnog pristupa. Od očajavanja nad dominacijom masa i propadanjem "visoke kulture" preko promišljanja hegemonijskih težnji "industrije kulture" do slavljenja oslobodilačkog potencijala "demokratizirane kulture", o popularnoj kulturi se može i mora (nastaviti) raspravljati. Osim nastavljanja ove tradicije, specifičan dodatni zadatak ovog simpozija je i pokušaj stvaranja fonda znanja (teorijskog i empirijskog) za istraživanje hrvatske popularne kulture kao i recepcije popularne kulture u Hrvatskoj i regiji. 

Predložene teme, uz mogućnost proširenja, su subkulture i mladenačka popularna kultura, industrijalizacija kulture, ekonomski aspekti popularne kulture, domaća recepcija i proizvodnja popularnih kultura, kultura slavnih i kultni sadržaj, spektakularizacija kulturnih sadržaja, masovna kultura i masovni mediji, hijerarhije ukusa i otpor kulturnim industrijama te demokratizacija kulture. Također, moguće je prijaviti radove koji nisu obuhvaćeni navedenim prijedlozima, a dotiču se zadanog tematskog okvira simpozija.

Sudjelovanje na simpoziju prijavljuje se ispunjavanjem obrasca za prijavu koji se nalazi ovdje. Rok za slanje prijave i sažetka (do 250 riječi) je 4. veljače 2013. Ukoliko sažetak bude prihvaćen, rok za predaju teksta spremnog za izlaganje je 25. veljače 2013. Sažeci i radovi se šalju na hrvatskom ili engleskom jeziku putem elektroničke pošte. Službeni jezik simpozija je hrvatski, uz mogućnost izlaganja na engleskom. Sudjelovanje na simpoziju je besplatno, a izlagači će imati osiguran smještaj i prehranu.

Skup će se održati 15. i 16. ožujka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.01.2013