Prisvajanje i aktiviranje prostora | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Prisvajanje i aktiviranje prostora

Na Praškom kvadrijenalu Hrvatsku predstavljaju autori, scenografi, redatelji i vizualni te izvedbeni umjetnici čiji se radovi oslanjaju na participativnost i inkluzivnost.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: dizajn.hr

  • A
  • +
  • -

Praški kvadrijenale održava se od 1967. i najveće je europsko i svjetsko događanje posvećeno scenografiji i drugim disciplinama vezanim uz dizajn i arhitekturu u području teatra. Ovogodišnja je tema manifestacije koja će biti održana od 18. do 26. lipnja Shared space: Music, Weather, Politics, a odnosi se na prostore i okruženja koja, iako neopipljiva, imaju dubok utjecaj na izvedbu i njenu percepciju. Drugim riječima, upravo se "nevidljivi" čimbenici ovdje promatraju kao najvažniji i najsnažniji element scenografije.

Na ovogodišnjem Kvadrijenalu Republika Hrvatska predstavit će se izložbenom koncepcijom Intangible / Neopipljivo kustosa Nikole Radeljkovića, Marka Goluba i Igora Ružića, koja obuhvaća autore, scenografe, redatelje i vizualne umjetnike BADco., Boris Bakala i Lea Vukelića, Damira Bartola Indoša i Tanju Vrvilo, Olivera Frljića i Igora Paušku, Sinišu Labrovića, Katu Mijatović, Boženu Končić Badurinu, Boruta Šeparovića i Vlastu ŽanićProdukciju potpisuje Hrvatsko dizajnersko društvo.

Koncepcija polazi od primjera predstava i izvedbi koje se oslanjaju na participativnost i inkluzivnost, na fikcionalizaciju stvarnih arhitektonskih i javnih urbanih prostora, na prostor izvedbe kao mjesto kreativnog antagoniziranja, ili na specifični tretman nominalno izvedbenog i posvećenog prostora pozornice. Izložba također obuhvaća recentne primjere umjetnosti performansa, koji se zbog svog neposrednog i najčešće nefikcionalnog i nenarativnog karaktera rijetko razmatraju u kontekstu scenografije. U tom segmentu istaknute su one umjetničke prakse koje u sklopu performerskog čina prisvajaju i aktiviraju prostor izvedbe ili uključuju publiku kao sudionike i čimbenike scenskog prostora.

Radovi odabranih umjetnika realizirani su u razdoblju od proteklih šest godina i predstavljena u formi kratkih filmova. Sami filmovi kombinacija su dokumentarnog video materijala, deskriptivnog pripovijedanja i govora u prvom licu. Okvir u kojem su predstavljeni na Kvadrijenalu autorska je scenografska instalacija Mauricija Ferlina. U suradnji s Trećim programom HRT-a, filmovi realizirani za Praški kvadrijenale bit će tijekom manifestacije prikazivani i na televiziji. BADco. je predstavljen s izvedbom Ima li života na sceni? – vježbe iz oblikovanja Zemlje (2012), Božena Končić Badurina s radom Štićeni prostor (2011), Boris Bakal i Leo Vukelić s predstavom Otac Hrabrost (2013), Oliver Frljić i Igor Pauška s Dantonovom smrti (2012), Siniša Labrović s performansom Dokolica (Komunistički manifest) (2013), Kata Mijatović s performansom Bus Kneževo-Osijek (2011), Borut Šeparović i Montažstroj s predstavom 55+ (2012) te Vlasta Žanić s radom Recycle Bin (2014).
 
Ovdje možete pronaći katalog hrvatske izložbe.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.06.2015

VEZANE VIJESTI

Ima li života na sceni?

Vježbe iz oblikovanja Zemlje skupine BADco. u sklopu Tjedna suvremenog plesa na programu je Zagrebačkog plesnog centra.

Prosvjed za solidarnost

Predstavnici generacije 55+ održat će 15. rujna prosvjednu povorku od HNK do Zrinjevca.

Mreža dvostrukih opažanja

Igru skrivenih pogleda i interakcija pronalazimo i u novom projektu Božene Končić Badurine Nastaviti dok ne postane nesigurno.