Pritisak i iscrpljivanje | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Pritisak i iscrpljivanje

Mirjana Rakić dala je ostavke na dužnosti predsjednice Vijeća za elektroničke medije i ravnateljice Agencije za elektroničke medije.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Zvonimir Kuhtić/HINA

  • A
  • +
  • -

Mirjana Rakić podnijela je u petak, 18. ožujka, ostavku na svoje dužnosti objasnivši kako nije više mogla izdržati pritisak.

"Danas sam Ministarstvu kulture podnijela svoj zahtjev za razrješenjem, a VEM će na svojoj sjednici identičan zahtjev podnijeti Vladi jer je ona ta koja me treba razriješiti s obje funkcije", kazala je Rakić novinarima.  

Napominjući kako nema potrebe da svi članovi VEM-a daju ostavke, pojasnila je i da je ostavku dala jer drži da bi bilo vrlo loše da vijećnici ispadnu njezine koletaralne žrtve. "Sav pritisak se od samog početka koncentrirao na mene. Nakon dva mjeseca sad mi je i previše i kao osobi, profesionalcu i čovjeku koji ima svoj integritet", poručila je.

Dodala je i da osobno ne zna tko bi mogao biti njezin nasljednik, ali da to vjerojatno znaju u Ministarstvu kulture.

Vlada je u ožujku dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Hrvatskome saboru predložila da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća i njegovu predsjednicu Mirjanu Rakić.

Zbog te Vladine odluke nezadovoljstvo je izrazilo Hrvatsko novinarsko društvo, a  skupina oporbenih saborskih zastupnika uputila je Europskoj komisiji (EK) pismo u kojem tvrde da je Vlada nezakonito pokrenula postupak razrješenja predsjednice i članova Vijeća za elektroničke medije.  

"Ovaj tjedan bili smo svjedoci nizu pritisaka na medije, ukidanju emisija na HRT-u, imali smo prilike prije nekoliko tjedana vidjeti kako se pred Vijećem za elektroničke medije prosvjeduje i mogu reći da donekle razumijem gospođu Rakić. I upravo zato smo kao grupa zastupnika upozorili Europsku komisiju na nedopuštene pritiske na neovisno regulatornom tijelo, pokazalo se da su ti pritisci bili prejaki i da smo bez jednog regulatora ostali. Morat ćemo se u budućnosti itekako potruditi da to bude jedini regulator koji je smijenjen mimo hrvatskih propisa i europskih pravila", rekao je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin novinarima u Saboru.

Andrija Mikulić, predsjednik saborskog Odbora za medije iz redova HDZ-a kaže kako ne razumije o kojem pritisku govori Rakić. "Ako imate suradnike u koje vjerujete i ako vjerujete u posao koji obavljate, ne vidim razloga da reagirate na ovaj način. To je osobna odluka gospođe Rakić i ja je poštujem, ali držim da je Odbor za medije mjesto na kojem se najotvorenije može razgovarati o svim stvarima vezano uz medije", poručio je Mikulić.

Na pitanje misli li da su nedavni prosvjed zbog odluke Vijeće za elektroničke medije o oduzimanju koncesije televiziji Z1 na tri dana te šajkača (za koju se ispostavilo da je tek rekvizit "posuđen" u Jadran filmu) koju je Rakić na dan prosvjeda darovao kontroverzni novinar Velimir Bujanec imali utjecaja na njezinu odluku, Mikulić je uzvratio kako to treba pitati nju.

Potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS) ustvrdio je kako je riječ o njezinoj odluci te kako ona "vjerojatno zna najbolje zašto ju je podnijela".

Upitan osjeća li se dijelom odgovornim jer je i sam sudjelovao u tom nedavnom prosvjedu Tepeš je uzvratio kako ona mora reći smatra li da je i on dijelom odgovoran. "Ja sam vrlo jasno rekao zašto sam bio na prosvjedu, govorio sam o dvostrukim mjerilima. Bio sam protiv svih zabrana jer onda sukladno tome bi vrlo brzo takvim kriterijima morali zabranjivati i druge medije, što nikako ne podržavam. Postoji sloboda medija i zato sam bio na prosvjedu. Kasnije, to što se meni pokušalo imputirati, ono što se događalo na prosvjedu, to nema veze s onim što sam komunicirao taj dan. Prema tome, ako me gospođa Rakić smatra dijelom odgovornosti, to je njeno mišljenje i njen stav, u to ne bih ulazio, napravio sam ono što sam napravio iz razloga iza kojih stojim i danas", poručio je Tepeš.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.03.2016

VEZANE VIJESTI

Desant na medije

Piše: Vatroslav Miloš
Na negativno mišljenje vlade o radu Vijeću za elektroničke medije reagirali su GONG, Hrvatsko novinarsko društvo i PEN te OESS-ova povjerenica za medije.

Uvjeti za razrješenje

Piše: Vatroslav Miloš
Nakon Povjerenstva za neprofitne medije pri Ministarstvu kulture, aktualnih smjena na HRT-u, na red su, logično, došli i Agencija, odnosno Vijeće za elektroničke medije.

Protiv normalizacije

Piše: Matija Mrakovčić
"Hrvatska kultura nije ono što tek treba izmisliti već ono što je već ovdje. Ovo je borba za nešto puno više i puno važnije od sredstava za naš rad", istaknuto je na tribini kulturnjaka.