Privedite informirane! | kulturpunkt

Audio

Privedite informirane!

Serija podcast emisija o govoru mržnje Mreže mladih Hrvatske donosi intervjue s Gordanom Vilović, Cvijetom Sentom, Monikom Pažur, Majom Munivranom Vajdom, Miom Biberović i Ivom Šulentić.

  • A
  • +
  • -

Ciklus podcast emisija Privedite informirane! Mreže mladih Hrvatske nastao je u sklopu nacionalne kampanje "NE govoru mržnje na internetu". Prema preporuci Vijeća Europe iz 1997. godine, govor mržnje "podrazumijeva sve vrste izražavanja koji šire, potiču, promoviraju ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam ili druge oblike mržnje zasnovane na netoleranciji uključujući i netoleranciju izraženu agresivnim nacionalizmom i etnocentrizmom, diskriminacijom i neprijateljstvom spram manjina, migranata i ljudi useljeničkoga podrijetla".

U sklopu serije o govoru mržnje Marin Živković i Tomislav Kevo razgovarali su s profesoricom na Odsjeku za novinarstvo Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Gordanom Vilović o govoru mržnje u medijima, dugogodišnjom aktivisticom Centra za mirovne studije Cvijetom Sentom o govoru mržnje u Hrvatskoj, predstavnicom Mreže mladih Hrvatske u Nacionalnom odboru za provedbu kampanje Vijeća Europe No Hate Speech Movement Monikom Pažur, profesoricom na Odsjeku za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Majom Munivranom Vajdom o pravnom okviru za sankcioniranje govora mržnje, izvršnom urednicom portala Netokracija Miom Biberović o govoru mržnje i društvenim medijima, te ambasadoricom kampanje "NE govoru mržnje na internetu!" Ivom Šulentić.

Materijali su dostupni za daljnju uporabu i neometano korištenje.

Naslovna fotografija still je iz petominutnog animiranog edukativnog filma Ptica, nastalog u sklopu kampanje "NE govoru mržnje na internetu". Film prati jedan dan u životu mlade osobe - u onom realnom, izvanjskom, kao i u onom privatnom, virtualnom - a izradila ga je produkcijska kuća Fade In u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske i Domom za odgoj djece i mladeži Zagreb.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.10.2015