Privid normalnosti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Privid normalnosti

Pretvaranje Oktobarskog salona u bijenalnu manifestaciju i odluka o imenovanju nove direktorice Kulturnog centra Beograda izazvali su reakcije stručne i umjetničke javnosti.

Piše: Matija Mrakovčić

Ana Adamović, Hor, 2014, video instalacija, FOTO: 55. Oktobarski salon

  • A
  • +
  • -

Na prijedlog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića, na sjednici Skupštine Grada Beograda u petak, 24. listopada, donijeta je odluka prema kojoj će se Oktobarski salon ubuduće održavati bijenalno, odnosno svake druge godine, "čime će se ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet ove kulturne manifestacije", kako se navodi u odluci.

Kulturni centar Beograda (KCB) kao organizator Oktobarskog salona u kontinuitetu od 1986. godine, javnosti se obratio službenim priopćenjem: "Smatramo da je donošenjem ovakve Odluke, bez učešća stručne javnosti odnosno nedemokratskom procedurom, povređeno jedno od osnovnih načela u radu organa vlasti, a to je načelo transparentnosti pri donošenju odluka vezanih za kulturnu politiku i manifestacije od značaja za Grad Beograd". Nadalje, istaknuli su zaposlenici KCB-a, "u dugotrajnoj veoma teškoj situaciji za kulturu, kada se ključne institucije u Srbiji suočavaju sa egzistencijalnim problemima, Odluku o bijenalnom održavanju Oktobarskog salona vidimo kao autokratsko ukidanje funkcionalnog prostora za savremenu vizuelnu umetnost i kritičko mišljenje. U cilju popravljanja kvaliteta ove kulturne manifestacije smatramo da je pre donošenja Odluke bilo neophodno konsultovanje široke stručne javnosti, kao i organizovanje javne debate na kojoj bi se argumentovano i konstruktivno raspravljalo a potom i odlučivalo o daljoj strategiji razvoja Oktobarskog salona".

Nedugo potom, Mia David Zarić, vršiteljica dužnosti direktorice Kulturnog centra Beograda podnijela je ostavku na poziciju: "Za promenu formata Oktobarskog salona čula sam u subotu uveče, 25. oktobra, iz medija. Ni Odbor Salona, ni ja nismo bili ni konsultovani niti obavešteni. Zato dajem ostavku. Znam da taj čin nema težinu, pošto sam u odlasku sa mesta direktora već mesecima, ali nažalost, ima značaj jer će Upravi Grada omogućiti još jednu "pobedu", a to je postavljanje direktora ove institucije bez konkursa". 

Tako je u srijedu, 5. studenog, najavljeno da na dužnost direktorice te gradske institucije dolazi Ivana Jevtić, javnosti trenutno poznata samo kao snaha gradonačelnika Beograda. Povodom toga umjetnik Vladimir Nikolić odlučio je prekinuti svoju izložbu u Kulturnom centru Beograda. Kako je najavio u pismu upućenom toj instituciji, Nikolić prekida izložbu u galeriji Podroom u znak protesta zbog događanja oko Oktobarskog salona i izbora v.d direktora KCB za koju kaže da je “osoba nepoznata kulturnoj javnosti i umetničkoj sceni, bez ikakvih kvalifikacija za upravljanje dotičnom ustanovom i njenim programom koji u ovom trenutku uključuje i moju izložbu.” Kako navodi Nikolić u pismu, svojim izlaganjem ne želi pružiti "privid normalnosti u trenutku kada gradska vlast donosi još jednu nerazumnu odluku po pitanju sudbine Oktobarskog salona (gazeći stručnu javnost i zaobilazeći Upravni odbor Oktobarskog salona koji je sama imenovala), jer se moje ime veže i za tu instituciju, kao učesnika na prethodnim izdanjima salona i kao deo njegove kolekcije".

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.11.2014