Prividni pogled odozgo | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Prividni pogled odozgo

Uz predstavljanje knjige Tomislava Šakića Modernizam u hrvatskom igranom filmu, bit će prikazan film Vatroslava Mimice.

26.09.2016 , Zagreb - Kino Europa, dvorana Müller
  • A
  • +
  • -

Predstavljanje knjige Tomislava Šakića Modernizam u hrvatskom igranom filmu - Nacrt tipologije (Disput, 2016) bit će održano u Kinu Europa, dvorani Müller, u ponedjeljak, 26. rujna, u 18 sati.

Modernizam u hrvatskom igranom filmu pristupa raspravi o modernizmu u kinematografiji s mnogih strana: što je to uopće filmski modernizam? Zar nije film kao medij 20. stoljeća nužno moderan? Kako tumačiti filmske modernizme u općem toku povijesti moderne umjetnosti? Izvodi li filmska povijest samu sebe uvijek iznova ili se možemo odvažiti i ustvrditi da postoje dva temeljna tipa narativnoga filma – klasični i moderni? Da li je hrvatski film ikada bio moderan? Kad je to bio, koliko je bio moderan i na koje sve načine? Što se zbiva kad se na stilistički zemljovid europskoga filmskog modernizma, u postojeće tipologije i klasifikacije, ucrtaju filmovi nastali u Hrvatskoj između sredine 1950-ih i početka 1980-ih, a što kad se jedna moguća tipologija modernizma u lokalnoj kinematografiji pokuša sravniti s globalnim stilističkim klasifikacijama? Što s činjenicom da hrvatski film u to vrijeme nije bio nacionalna kinematografija? Što s nepreglednom stilskom heterogenošću modernizma na filmu te koliko ga je i gdje u hrvatskim filmovima? Stoga i jest posrijedi nacrt tipologije, prividni pogled odozgo koji je proizašao iz cjeline pogledanoga filmskog korpusa.

Uz autora Tomislava Šakića knjigu će predstaviti Hrvoje Turković i Nikica Gilić. U nastavku promocije bit će, s početkom u 19.15, prikazan film Vatroslava Mimice Ponedjeljak ili utorak (1966). Ulaz je slobodan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.09.2016