Privremena trajnost | kulturpunkt

Najave Festival

<

Privremena trajnost

Dani umjetničkog filma Lovely Days održavaju se peti put.

15.07.2016 - 20.07.2016 , Bol, Brač - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

U subotu, 16. srpnja, u ljetnom kinu Bol bit će otvoreno peto izdanje festivala video umjetnosti Lovely Days radovima jednog od najinteresantnijih umjetnika srednje generacije, Adriana Pacija. Lovely Days nastaju u suradnji 27. Bolskog Lita i Centra za kulturu Bol. 

Godine 1997, Adrian Paci pobjegao je od albanskog građanskog rata i pronašao utočište u Italiji, a to biografsko iskustvo egzila je i polazna točka za njegov rad. U svojim filmovima inscenira priče koje nas pozivaju na razmišljanje o suvremenim pitanjima našeg društva, kao što su imigracija, vječni tranzit te gubitak korijena. Na otvaranju će, između ostalog, biti prikazan njegov kultni film The Column iz 2013, te 35mm film Per Speculum kao i Centro di Permanenza Temporanea s kojim se probio u sam vrh svjetske umjetničke scene.

Dan poslije bit će prikazan dokumentarni film o Ulayu, vrhunskom konceptualnom umjetniku i dugogodišnjem partneru Marine Abramović, uz kojeg je umjetnica i postala poznata. Slijedi francuski kustoski kolektiv Eternal Network koji donosi francusku video scenu na bolski ekran - sudjeluju umjetnici Bertille Bak, François Curlet te Franz Höfner. Imma Prieto, kustosica iz Barcelone predstavlja svoje istraživanje umjetničke scene u Brazilu i njezine forme otpora, a samo zatvaranje Lovely Days, 20. srpnja, rezervirano je za konceputalnu video umjetnost iz Srbije koju predstavlja kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu, Una Popović.

Svi programi su besplatni i počinju u 22 sata. Detaljan program potražite na službenoj stranici.

Festival će biti otvoren samostalnom izložbom Renate Poljak, idejne začetnice festivala, u petak, 15. srpnja, u Galeriji Dešković u Bolu, gdje se umjetnica predstavlja multimedijalnim radom Partenza koji je u potpunosti snimljen u Bolu uz pomoć statistica i statista iz Bola. Partenza je do sada prikazana u Parizu, Splitu, Grazu i Puli te se sada vraća na mjesto gdje je i nastala. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.07.2016