Privremena umjetnička reanimacija | kulturpunkt

Najave Performans

<

Privremena umjetnička reanimacija

U sklopu projekta Motel Trogir koji se bavi i sportsko-prodajnim centrom Koteks u Splitu, odvijaju se dvije umjetničke intervencije te predstavljanje časopisa DANS.

07.07.2017 - 08.07.2017 , Split - Koteks, Gripe
  • A
  • +
  • -

Projekt Motel Trogir posvećen je promišljanju, afirmaciji, zaštiti i reaktualizaciji arhitektonske baštine modernizma druge polovice 20. stoljeća. Uz Vitićev trogirski motel kao ishodište projekta, od početka 2016. godine u fokusu je i sportsko-prodajni centar Koteks Gripe u Splitu (arhitekti Živorad Janković i Slaven Rožić, 1979-1981.), izgrađen povodom Mediteranskih igara. Kako će vrijeme pokazati, kompleks je ujedno zadnji veliki modernistički projekt ostvaren u Splitu te je uz kulminaciju označio i njen kraj.

Važan dio projekta Motel Trogir od samog početka predstavlja umjetnički segment usmjeren na kontekst modernistički izgrađenog okoliša u Dalmaciji, posebno u razdoblju od 1960-tih do 1980-tih. Segment programa naziva URBANE PRAZNINE_RETHINKING THE VOID fokusira prostor kompleksa Koteks Gripe kroz privremenu umjetničku reanimaciju, a želi ga se afirmirati kao zajednički prostor kroz niz performativnih akcija.

Cilj akcija je i pokrenuti proces (pri)sjećanja što je Koteks značio za Split 1980-tih i kasnije, te ga simbolički ponovno aktivirati kao važan javni prostor za grad, danas i u budućnosti. Pokušaj je to i testiranja "afektivnog kapitala" u slučaju Koteks, za koji jedni tvrde da se nije stigao formirati budući da je "nastao prekasno, premalo je zaživio i prebrzo utonuo u stagnaciju da bi se stvarno utisnuo u mentalni krajobraz stanovnika Splita" (J. Pavičić). S druge strane, nema stanovnika Splita srednje i starije generacije koji ne pamte prodajni centar Koteks po dobrim trgovinama i restoranima, prvoj splitskoj pizzeriji, disco-klubu i reklami s Radio Splita o svim putevima koji vode upravo u – Koteks.

Putem javnog natječaja lansiranog krajem veljače 2017. odabrane su tri umjetničke intervencije koje će se realizirati u gradu Splitu, prvenstveno unutar kompleksa Koteks Gripe, ali i na niz drugih točaka u gradu. 

U petak, 7. srpnja Siniša Labrović vodi performativnu šetnju gradom pod nazivom Ivica & Marica, od sportsko-prodajnog centra Koteks do prodajnog centra Joker. Start je na Koteksu, podno Cukarina u 19 sati.

U subotu, 8. srpnja u 17 sati Gildo Bavčević izvodi performans Balans bijele. 19 sati u suradnji s umjetnikom također na Koteksu odvija se izvedba kolektivne akcije, a građani se pozivaju na sudjelovanje. 

Istog dana u 21. sat predstavljanje je novog broja časopisa za arhitekturu i urbanizam DANS (Društvo arhitekata Novog Sada) s fokusom na modernizam i razgovor s arhitektom Aleksandrom Bedeom na Koteksu, na skalinama. 

Rad Mate Jurića realizirat će se u jesenskom segmentu projekta Motel Trogir.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 03.07.2017