Privremene situacije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Privremene situacije

Za svoju najnoviju izložbu, eteam (Franziska Lamprecht i Hajoe Moderegger) je pripremio multimedijalni projekt pod nazivom Waypoint, Follow, Orbit, Focus, Pano, Track.

06.12.2016 - 23.12.2016 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

Izložba u Galeriji Miroslav Kraljević je otvorena od 6. do 23. prosinca, a kustosica je Željka Himbele.

Cjelokupan proces je započeo posjetom umjetnika, eteam (Franziska Lamprecht i Hajoe Moderegger), Hrvatskoj prošlog ljeta, u želji da istraže neobičan maskirni dizajn hrvatske vojne odore, koji da bi održao osobu skrivenom, uključuje geografski oblik mape same Hrvatske. Ova intrigantna tema na koju su umjetnici naišli tijekom početnog online istraživanja, je na tragu eteam-ovog konstantnog interesa za nestajanjem, (ne)vidljivošću, okolišem i brojnim načinima njegovog korištenja u javnom i privatnom kontekstu. U najnovijem projektu, teme prerušavanja, pojavnosti, odsutnosti i nadzora dodatno su istražene kroz njihovo putovanje Hrvatskom i konačno oblikovane kroz izložbu koja sadrži video Displacement Maps, nekoliko papier mâché skulptura, fotografiju i roman The Case of Distance Disengaged. Putovanje, opsežno predstavljeno u obliku knjige te prisutno i u video uratku, uključuje posjet tvornici koja proizvodi vojne uniforme, a zatim i zaustavljanje u Liberlandu (teritorij samoproglašene države na malom terenu između hrvatske i srpske granice, koji se pojavljuje i nestaje ovisno o vodostaju rijeke Dunav) te posjet malim hrvatskim otocima - komadima zemlje koji se povremeno (ne)pojavljuju zbog visoke plime i oseke mora. Sve ove faze isprepletene s dnevnim anegdotama i povremenim susretima s ljudima u gradskom i prigradskom okruženju utjecale su na njihovo promatranje tih mjesta i razmišljanje o navedenim temama.

Roman svojim narativom kombinira tok svijesti s detaljnim izvještajima također zamagljujući činjenice i fikciju, sadašnjost i prošlost. On sadrži elemente brojnih žanrova kao što su putopis, dnevnik, autobiografija i kritika egzistencijalnih tema. Također sadrži i isječke često zanemarenih pojedinosti iz našeg okruženja koji iznenada dolaze u život i postaju dirljivi simboli. S vremena na vrijeme humoristični, a drugi puta poetski, kontradiktorni, kritični ili oštro analitički, umjetnici nude svoje razmatranje sa pozicije outsidera (možda turista, ili npr. suvremenog umjetnika pozvanog napraviti projekt u nekom novom kontekstu) na teme državljanstva, granice, prirodnog nasuprot umjetnom, kao i na isprepletenost globalnih i lokalnih zbivanja, bliskost i otuđenje, izgradnju povijesti i memorije, te izmještanje i pripadnost određenom mjestu. Mali detalji koje eteam susreće često ih aktiviraju i podsjećaju na njihovu osobnu prošlost i trenutnu poziciju amerikaniziranih Nijemaca koji promatraju aktualna društvena, politička i ekološka pitanja iz ove dvostruke perspektive.

Ambijent u galeriji oblikovan je pomoću nekoliko elemenata: fotografije, videa i skulptura. On korespondira romanu u obliku privremene situacije koja rekonstruiraja ovo putovanje i impresije umjetnika kroz apstrahirane fragmente, kao što je npr. zagonetna fotografija starog prekidača za svjetlo, kraj ulaza u galeriju. Skulpture se mogu interpretirati kao zaigrana tumačenja geografskih formacija otoka, koji se protežu od stropa prema gledatelju poput zrcalne slike krajolika gledanog iz zračne perspektive. Video Displacement Maps je kolaž snimki snimljenih tijekom putovanja (neke su snimane iz ptičje perspektive, uz pomoć drona), u pratnji sugestivnih zvukova koji stvaraju nadrealnu atmosferu. Ovaj video cijelom ambijentu dodaje još jedan značenjski sloj; podcrtavajući specifične karakteristike nadzorne snimke dronom, on problematizira (ne)vidljivost, kao i odnos između prirode i suvremene tehnologije. 

Djela eteam-a se često opisuju kao dugotrajni performansi koji kombiniraju različite medije, od knjiga i fotografija do multimedijskih instalacija, organiziranih kolektivnih akcija i projekata na Internetu – ponekad s nepredvidljivim i apsurdnim rezultatima. Njihov rad je prikazan u MoMA PS1, New York; EYEBEAM, New York, Smack Mellon, New York; Art in General, New York; MUMOK, Beč; Momenta Art, Brooklyn; New Museum, New York; Neues Museum, Weimar; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid; Centre pour l’Image Contemporaine, Ženeva; i Transmediale, Berlin, među ostalima.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.12.2016