Prizivanje potisnutog sjećanja | kulturpunkt

Najave Performans

<

Prizivanje potisnutog sjećanja

U projektu Sjene Antonio Grgić kroz performans grafitnim olovkama iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojem su stajali prije svog iznenadnog uklanjanja.

16.06.2017 , Split - Peristil
  • A
  • +
  • -

U petak, 16. lipnja u 20 sati na Peristilu, Antonio Grgić izvodi performans Sjene

U projektu Sjene Antonio Grgić kroz performans grafitnim olovkama iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojem su stajali prije svog iznenadnog uklanjanja. Kroz performans se ritualno priziva potisnuto sjećanje na nasilno uklonjen simbolički sadržaj iz javnog prostora. Iza performansa ostaje materijalni trag na pločniku u obliku nacrtane sjene koja je sama po sebi jedna vrsta spomenika, spomenik srušenom spomeniku. Ta iscrtana sjena srušenog spomenika na pločniku nestaje protokom vremena, i daje mogućnost posvješćivanja rupture u urbanom tkivu nastale iznenadnim i nasilnim uklanjanjem spomenika i simboličkog sadržaja kojeg je sadržavao. 

Do sada su Sjene iscrtane u nizu gradova Istočne Europe, od Berlina u bivšoj Istočnoj Njemačkoj do susjedne Bosne i Hercegovine.

U Splitu Antonio Grgić će iscrtati sjenu Meštrovićevog spomenika Grguru Ninskom na Peristilu. Naime, izvorno spomenik Grguru Ninskom je bio postavljen u rujnu 1929. na Peristilu. Kada je fašistička Italija okupirala Split, kip Grgura je demontiran i uklonjen sa Peristila, da bi bio 1954. godine ponovno postavljen, ali na drugoj lokaciji.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.06.2017