Priznanje kulturi uključivanja | kulturpunkt

Priznanje kulturi uključivanja

Izložba Sakupljač Dubrovnik Art radionice Lazareti uvrštena je u uži izbor za europsku nagradu Art Explora.

Piše: Ivana Pejić

FOTO: Sakupljač Dubrovnik / Facebook

  • A
  • +
  • -

Art radionica Lazareti i izložba Sakupljač Dubrovnik uvršteni su u uži izbor među 20 finalista za europsku nagradu Art Explora – Académie des beaux-arts 2022 za projekte i organizacije koji potiču i razvijaju uključivanje publike u realizaciju svojih aktivnosti.

Nagrada podržava inovativne prakse koje se razvijaju diljem Europe, a predstavljaju iskorak u smislu pristupa, sudjelovanja i angažmana publike. Među šest nominiranih projekata koji "obnavljaju dijalog između umjetnosti i javnosti" nalazi se i projekt zajedničkog stvaranja izložbe osobnih predmeta koji je Art radionica Lazareti pokrenula 2020. godine.  

"Izložba Sakupljač Dubrovnik zamišljena je kao postepena, kumulativna, gradnja odnosa između izložbenog prostora, donesenog predmeta, priče o njemu; kao i gradnja odnosa između donesenih predmeta i priča međusobno", stoji u opisu projekta. Kao osnovnu i polaznu točku organizatori uzimaju ideju da se iz svakog osobnog predmeta može čitati ono zajedničko, a izložbu je također moguće vidjeti "kao zabavu, kao nostalgični izlet, kao nasumičnu zbirku predmeta, kao zbirku kratkih priča, kao montažni narativni niz, kao uspomenu". Izložbeni postav uključuje razne osobne i svakodnevne predmete, suvenire, fotografije, novinske članke, gramofonske ploče i kasete, knjige, tehničke uređaje i razne druge dokumente vremena koji bilježe točke u vremenu razvoja grada i života njegovih stanovnika. 

Akcija sakupljanja predmeta i kreiranje postava izložbe započeta je u ožujku 2020, da bi već u drugom tjednu organizatori morali prekinuti proces i odgoditi izložbu za vrijeme pogodnije prikupljanju fizičkih predmeta i okupljanju zajednice oko osobnih i kolektivnih uspomena. Dio aktivnosti ipak je nastavljen putem društvenih mreža, da bi u ljetnim mjesecima napokon uspjeli otvoriti prostor Lazareta i realizirati projekt u formatu u kojem je inicijalno i zamišljen. 

S obzirom na okolnosti koje su ideju uključivanja zajednice u kulturno-umjetnički projekt učinile još izazovnijom no što to inače je, priznanje koje donosi nominacija za nagradu Art Explora tim je vrednije i otvara mogućnost nastavka ovog projekta. Među finalistima tri će odabrane organizacije dobiti nagradu od 50 tisuća eura, a do 6. studenog može se glasati i za nagradu publike vrijednu 10 tisuća eura. Akciju i izložbu Sakupljač Dubrovnik Art radionice Lazareti možete podržati glasanjem na ovoj poveznici

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 28.10.2022

VEZANE VIJESTI

Vizija živog društvenog središta

Razgovarala: Petra Marčinko
Sa Srdjanom Cvijetić razgovaramo o prošlosti i budućnosti spomeničkog kompleksa Lazareti te uvjetima i mogućnostima sudioničkog upravljanja ovim važnim kulturnim prostorom.

Lokalni doprinosi socijalnoj inovaciji

Pripremio: Lujo Parežanin
Otvoreno je glasanje za nagradu publike SozialMarie 2020, a među nominiranim projektima našla su se i četiri iz Hrvatske te jedna hrvatsko-austrijska suradnja.

Očuvanje prostora za kulturu i društvenost

Piše: Matija Mrakovčić
Lazareti ostaju u funkciji društveno-kulturnog centra do 2029. godine, pod uvjetom da se ne mijenja urbanistički plan.