Prizori koje pamtimo | kulturpunkt

Prizori koje pamtimo

Novo izdanje KKZ-ovog programa Filmska čitanka posvećeno je prizorima za pamćenje po izboru različitih filmologa_inja i kritičarki_a, a uključuje niz predavanja i radionički dio.

Pripremila: Hana Sirovica
  • A
  • +
  • -

Filmska čitanka je serija predavanja o filmskim fenomenima uz praktičnu primjenu znanja na produkcijskim radionicama. Treće izdanje programa koji nastaje u organizaciji Kinokluba Zagreb obuhvaća javna predavanja koja će se održati tijekom rujna i listopada 2022. Krovna tema ovogodišnje serije su prizori za pamćenje, a uključit će priloge petero filmologa_inja te filmskih kritičara_ki. Polazište svakog predavanja bit će filmski prizor po izboru predavača_ice, koji će mu se zatim detaljno i analitički posvetiti. 

Predavanja će redom održati Bruno Kragić, Karla Lončar, Leonardo Kovačević, Silvestar Mileta i Leonida Kovač, a odvijat će se svake subote u 19 h u prostorima Kinokluba Zagreb, na Trgu žrtava fašizma 14. Predavanja su besplatna i otvorena za javnost, a nakon svakog uslijedit će diskusija predavača s publikom. Prvo predavanje na rasporedu je u subotu 3. rujna u 19 h, a posljednje 1. listopada 2022. u 19 h. Sva predavanja bit će trajno javno dostupna kao video zapisi te kao tekstovi na službenim stranicama Kinokluba Zagreb.

Predavanja će biti popraćena i kratkom intenzivnom radionicom filmske analize pod vodstvom organizatorice Filmske čitanke Višnje Pentić Vukašinović uz asistenciju Bartola Babića Vukmira.

Prijave za radionicu podijeljenu u dva dijela (Zvuk i Slika) otvorene su do 2. rujna, a za prijavu je potrebno poslati kratki životopis na mail voditeljice.

Više detalja o rasporedu dostupno je na stranicama Kinokluba Zagreb.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 25.08.2022

VEZANE VIJESTI

Kako čitati film

Pripremila: Ivana Pejić

Pod zajedničkim nazivom Filmska čitanka Kinoklub Zagreb u rujnu i listopadu donosi seriju od osam besplatnih javnih predavanja o filmskim fenomenima. 

Vizionarski pristup filmskoj slici

Piše: Višnja Vukašinović

Nedavno restaurirana i digitalizirana, Martinčeva Kuća na pijesku primjer je inventivnog oblikovanja filmskog prostora u kojem se nerazlučivo prepliću zbiljsko i imaginarno.

Besplatno bavljenje filmom i potpuna autorska sloboda

Piše: Martina Domladovac
Unatoč društveno-političkim i turbulentnim kulturnim promjenama kinoklubovi su se uspjeli održati kao relevantne platforme amaterskog i slobodnog bavljenja filmom.